Φούσκωμα στην κοιλιά – 4 Τρόποι αντιμετώπισης

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα που εμφανίζουν όλο και περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια και που δυστυχώς είναι αποτέλεσμα τόσο διατροφικών όσο και ψυχολογικών παραγόντων. Η κακή διατροφή αλλά και το έντονο άγχος, η στεναχώρια, η θλίψη αλλά και ο συσσωρευμένος θυμός μπορούν να μας δημιουργήσουν φούσκωμα στην κοιλιά. Όταν φουσκώνει η κοιλιά μας, όταν πρήζεται δηλαδή με πιο απλά λόγια η αίσθηση της δυσφορίας που νιώθουμε είναι τόσο μεγάλη που συνήθως επειδή δεν ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε την κάνουμε ακόμη εντονότερη και τελικά καταλήγουμε με χειρότερα συμπτώματα. Στην περίπτωση που έχουμε έντονα συμπτώματα με φούσκωμα στην κοιλιά εννοείται ότι θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας μιας και μπορεί να έχουμε κάποιο μικρόβιο ή ακόμα και την νόσο των σύγχρονων γυναικών όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς η νόσος τους ευερέθιστου εντέρου. Μην ανησυχείτε όμως μιας και πρόκειται για μια καλοήθη ψυχολογικής μορφής νόσο η οποία επηρεάζεται τόσο από την διατροφή όσο και από την ψυχολογία μας. Παρόλα αυτά εμείς με το συγκεκριμένο άρθρο δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να σας αποτρέψουμε από την επίσκεψη στον γιατρό σας αλλά να σας προτρέψουμε να τον επισκεφθείτε εάν το πρόβλημα σας είναι καθημερινό και εμποδίσει την κοινωνική σας ζωή και ψυχολογία σας. Με αυτό το άρθρο θέλουμε να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές αντιμετώπισης για εκείνες τις περιπτώσεις όπου φουσκώνει ξαφνικά η κοιλιά μας.

Φούσκωμα στην κοιλιά και διατροφή

Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φούσκωμα στην κοιλιά. Στην σύγχρονη εποχή δεδομένου ότι σπάνια είμαστε ήρεμες και σπάνια καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε ήσυχα το φαγητό μας το φούσκωμα στο στομάχι αποτελεί τον καθημερινό μας εφιάλτη. Συνήθως τρώμε κάτι βιαστικά και πάντα όρθιες στον πάγκο της κουζίνας μας ή ακόμα χειρότερα τρώμε γρήγορα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας καταναλώνοντας μηχανικά το φαγητό μας ή τρώμε περπατώντας, σχεδόν τρέχοντας στο δρόμο για να προλάβουμε τον χρόνο που τρέχει και μαζί του και τις υποχρεώσεις μας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με της κακής ποιότητας πρόχειρο, συσκευασμένο και επεξεργασμένο φαγητό δημιουργούν μια βόμβα στο στομάχι μας το οποίο και ξεσπά με το φούσκωμα.

Ένας ακόμα παράγοντας που δημιουργεί φούσκωμα στην κοιλιά είναι το γεγονός ότι δεν κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα αλλά τρώμε μια και καλή όπως λέμε το βράδυ στο σπίτι μας. Αυτή η κατάσταση λαιμαργία και πείνας στην οποία έχουμε φέρει τον οργανισμό μας δημιουργεί φούσκωμα μετά το πέρας του φαγητού.

Φούσκωμα στην κοιλιά και ψυχολογική κατάσταση

Το άγχος, το έντονο στρες αλλά και γενικά οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε σωστά με αποτέλεσμα να φουσκώνει η κοιλιά μας. Οι παλιοί που ήταν σοφοί έλεγαν ότι φουσκώνουμε από στεναχώρια και από άγχος και φυσικά είχαν δίκιο. Γενικά οι έντονες ψυχολογικές πιέσεις είτε αυτές αφορούν άγχος, είτε στεναχώρια ακόμα και θυμό που δεν έχει ξεσπάσει, συσσωρεύονται στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εάν πάρετε κάποιες βαθιές ανάσες αμέσως νιώθετε ανακούφιση από το φούσκωμα στην κοιλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να αναπνέουν σωστά και αυτό γιατί όσο παράξενο και ένα ακούγετε δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν την βασικότερη λειτουργία του οργανισμού την αναπνοή.

Φούσκωμα στην κοιλιά 4 τρόποι αντιμετώπισης

Αφού λοιπόν αναλύσαμε τους δυο κυριότερους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το φούσκωμα στην κοιλιά, την διατροφή και τον ψυχολογία, πάμε να δούμε πέντε απλούς τρόπους άμεσης αντιμετώπισης.

1. Αποφυγή τροφών που προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά

Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά ανεξαρτήτως ψυχολογικής ή διατροφικής συμπεριφοράς του ανθρώπου. Τέτοιες τροφές είναι τα όσπρια, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα χόρτα, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι ο αρακάς και κάποια φρούτα όπως τα βερίκοκα. Φυσικά ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει φούσκωμα στην κοιλιά με άλλες τροφές. Το γεγονός είναι ένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταγράψετε ποιες είναι οι τροφές που σας προκαλέσανε φούσκωμα και έπειτα να τις περιορίσετε στην διατροφή σας ή να μην τις καταναλώνετε μαζί. Φτιάξετε το δικό σας πλάνο διατροφής και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 τρόφιμα που σας  φουσκώνουν μέσα στην ίδια εβδομάδα. Επίσης εάν έχετε ήδη φούσκωμα στην κοιλιά μην τρώτε αυτά τα τρόφιμα για 2 μέρες τουλάχιστον.

2. Κατανάλωση νερού και αφεψημάτων

Το νερό είναι ευεργετικό για το φούσκωμα στην κοιλιά και θα πρέπει εάν υποφέρετε από φουσκώματα να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Προτιμήστε το νερό που θα καταναλώσετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό και σε καμία περίπτωση κρύο. Το κρύο νερό καθώς και πάσης φύσεως παγωμένα ροφήματα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης μπορείτε κάθε βράδυ να καταναλώνετε προληπτικά ένα αφέψημα από χαμομήλι το οποίο είναι ότι καλύτερο τόσο για να προλάβουμε το φούσκωμα όσο και για να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Άλλα βότανα που βοηθούν στο φούσκωμα της κοιλιάς είναι η τσουκνίδα, η λουΐζα αλλά και η μέντα. Προτιμήστε να μην καταναλώνετε τα αφεψήματα όσο είναι καυτά.

3. Συχνά και μικρά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε στο μισό τα συμπτώματα που μας προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά. Αρχίστε από σήμερα κιόλας να τρωτέ ανα 3 ώρες περίπου μια μικρή ποσότητα φαγητού και δείτε από μόνες σας την διαφορά. Με το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού μια ή δυο φορές την ημέρα και όλες τις υπόλοιπες ώρες να είμαστε νηστικές καταλαβαίνετε και από μόνες σας ότι είναι λάθος μιας και ο οργανισμός μας παθαίνει κάτι σαν σοκ. Αυτός είναι ο λόγος που φουσκώνει. Δεν πρέπει να αφήνουμε το στομάχι μας να αδειάζει τελείως. Επίσης να μην ξεχνάτε να μασάτε πολύ καλά το φαγητό σας και με ηρεμία.

4. Ήπιας μορφής άσκηση

Το φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να αντιμετωπιστεί σταδιακά απλώς προσθέτοντας στην καθημερινότητα μας κάποια ώρα της ημέρας στην οποία θα χαλαρώνουμε κάνοντας μιας ήπιας μορφής άσκηση. Το γρήγορο περπάτημα στο πάρκο, το χαλαρό τρέξιμο, μια βόλτα με το ποδήλατο αλλά και οι εναλλακτικές ασκήσεις Yoga και Pilates μπορούν πραγματικά να μας διώξουν το φούσκωμα. Επίσης κάθε βράδυ προσπαθήστε για δέκα λεπτά να επικεντρωνόσαστε στον ρυθμό της αναπνοής σας και να χαλαρώνετε με απλές ασκήσεις χαλάρωσης. Κάθε πρωί επαναλάβετε κάποιες αναπνοές για να ξεκινήσετε την ημέρα σας χωρίς φουσκώματα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα