Έβαλα απότομα κιλά: Τι φταίει και πώς να τα χάσω άμεσα;

«Τον τελευταίο καιρό έβαλα απότομα κιλά, χωρίς για την ακρίβεια να καταλάβω πώς έγινε αυτό, ενώ, παράλληλα, δεν μπορώ να εντοπίσω ούτε τι προκάλεσε αυτή την απότομη αύξηση του βάρους μου. Τι να φταίει άραγε; Και, το κυριότερο, τι μπορώ να κάνω προκειμένω να επιστρέψω στο προηγούμενο σωματικό βάρος, πέρα από μία αυστηρή και συνάμα στερητική δίαιτα;».

Εάν το παραπάνω σκεπτικό σε αντιπροσωπεύει σε ένα μεγάλο ή μικρό βαθμό, τότε οι απαντήσεις που θα αποτελέσουν τις λύσεις στο θέμα σου είναι εδώ, στο παρόν άρθρο του γυναικείου περιοδικού Δυναμική Γυναίκα. Δες τους πιθανούς λόγους που σε οδήγησαν στο να πεις «Έβαλα απότομα κιλά.», αλλά και τι μπορείς να κάνεις από εδώ και στο εξής προκειμένου να χάσεις αυτό το περιττό βάρος το ταχύτερο δυνατόν.

Έβαλα απότομα κιλά: Τι μπορεί να φταίει;

1)Μήπως ακολούθησες κάποια δίαιτα…

… η οποία προφανώς σε οδήγησε έπειτα από την ολοκλήρωσή της στο να πάρεις κιλά; Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, μιας και οι στερητικές και ιδιαιτέρως αυστηρές δίαιτες ευθύνονται πολύ συχνά για την επακόλουθη ανάκτηση του απολεσθέντος βάρους αλλά και την επιφόρτιση του ατόμου που την ακολούθησε με ακόμη περισσότερα κιλά. Δίαιτες express ή / και γενικότερα απότομες, πέρα από το ότι προκαλούν εξάντληση, μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή, με απλά λόγια, την ικανότητα του οργανισμού μας να κάνει καύσεις. Έτσι, όταν σταματάμε μία τέτοια δίαιτα, ακόμα κι αν τσιμπάμε λίγο παραπάνω σε σχέση με αυτά που καταναλώναμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας, παίρνουμε πάρα πολύ εύκολα και τα κιλά που χάσαμε και επιπλέον κιλά. Ως εκ τούτων, τέτοιου είδους δίαιτες είναι καλό έως απαραίτητο να αποφεύγονται.

2)Το άγχος σου

Εξίσου πιθανή αιτία που σε οδήγησε τώρα να λες «έβαλα απότομα βάρος» είναι το άγχος που είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι σε κατακλύζει. Το θέμα αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση. Αναλυτικότερα, μία πολύ απλή αλλά συνάμα πραγματική εξήγηση για την αύξηση βάρους λόγω άγχους είναι το γεγονός ότι όταν μια γυναίκα έχει γενικότερα άσχημη ψυχολογία για κάποιο χρονικό διάστημα τη συνδέει άμεσα με το φαγητό που καταναλώνει. Τόσο το είδος των τροφίμων που επιλέγει, όσο και η ποσότητά τους καθώς επίσης και η συχνότητα με την οποία τα διάφορα αυτά γεύματα καταναλώνονται αποδεδειγμένα τροποποιούνται ανάλογα με την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία για οποιονδήποτε λόγο βρίσκεται. Οι γυναίκες ( πιθανότατα και το ανδρικό φύλο ) ταυτίζουμε τα συναισθήματά μας με την κατανάλωση φαγητού, ενώ η τελευταία επηρεάζεται έντονα από και συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη. Έτσι, το άγχος, η ανία, η συναισθηματική καταπίεση, ακόμα και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους μιας γυναίκας.
Με μία πιο ενδελεχή – ιατρική προσέγγιση, μπορούμε να πούμε τα εξής: Το άγχος μπορεί να συντείνει στην αύξηση του σωματικού βάρους μιας γυναίκας με διάφορους τρόπους. Ένας εξ αυτών – και μάλλον ο συχνότερος – σχετίζεται άμεσα με την κορτιζόλη, η οποία είναι μια ορμόνη που παράγεται από το στρες. Οι ποικίλοι και βεβαρημένοι ρόλοι που έχει κάθε γυναίκα να διεκπεραιώσει – μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, φίλη, σύζυγος, αδελφή, κόρη κ.λπ. – της προκαλούν έντονο άγχος και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα βρίσκεται εκτεθειμένη υπό συνθήκες συνεχούς πίεσης, το σώμα της επηρεάζεται και απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες, όπως η προαναφερθείσα. Το σώμα της τότε καλείται αυτόματα να ανταποκριθεί και να αντεπεξέλθει στην όποια κατάσταση επιδιώκει να μεταβάλει την ισορροπία, την ηρεμία και την καλή του εσωτερική κατάσταση. Για το λόγο αυτό, κάνει τη γυναίκα που βιώνει έντονο το άγχος και την πίεση να βιώνει μία έκρηξη ενέργειας, μία αλλαγή στο μεταβολισμό της, στη ροή του αίματός της αλλά και διάφορες άλλες μεταβολές. Στην περίπτωση που η εν λόγω κυρία παραμείνει στη συγκεκριμένη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υγεία τίθεται αμέσως σε κίνδυνο και, πέρα από μια σειρά από άλλους κινδύνους, το χρόνιο στρες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την αύξηση του σωματικού της βάρους. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από χρόνιο άγχος, καθώς και όσοι κατά περιόδους κατακλύζονται από έντονο στρες, τείνουν να έχουν λιγούρες, να ποθούν δηλαδή να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά, προερχόμενα είτε από αλμυρά είτε από γλυκά – ζαχαρούχα τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά είναι που τους προσδίδουν περιττά κιλά.

3)Η κακή εντερική λειτουργία

Μία ακόμη αιτία που μπορεί να ερμηνεύει το γιατί έβαλες απότομα κιλά είναι η λειτουργία των εντέρων σου. Εάν παρατηρείς ότι έχεις δυσκοιλιότητα, τότε αυτό καταδεικνύει ότι ο οργανισμός σου δεν αποτοξινώνεται καλά κι άρα κάνει κατακρατήσεις. Αν γενικά έχεις θέμα δυσκοιλιότητας, σίγουρα θα έχεις επίσης παρατηρήσει ότι δύσκολα η κοιλίτσα σου μπορεί να παραμείνει επίπεδη.

4)Μήπως τελειώνεις γρήγορα τα γεύματά σου;

Ο χρόνος εντός του οποίου καταναλώνεις το κάθε γεύμα σου είναι πολύ σημαντικός. Να έχεις στο νου σου ότι ο εγκέφαλός σου χρειάζεται περίπου 17 λεπτά προκειμένου να «συνειδητοποιήσει» ότι έχεις χορτάσει κι έτσι να δώσει σήμα σε εσένα να σταματήσεις να τρως. Όπως αντιλαμβάνεσαι, αν εσύ τρως ταχύτερα, τότε είναι πολύ πιθανό να τρως μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά έχεις ανάγκη ή, ακόμη, και να συμπληρώνεις τα βασικά σου γεύματα με κάποια σνακ λίγο πιο μετά προκειμένου να χορτάσεις.

5)Ο ρόλος του ύπνου

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να μελετηθεί ο ρόλος που διαδραματίζει ο ύπνος στην καθημερινή μας δραστηριότητα, στην όρεξη και την ψυχολογία μας και λοιπά. Μία εκ των επιστημονικών ερευνών περί ύπνου, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σικάγο, έδειξε ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί σε διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών μας: η λεπτίνη που βοηθάει στο να αισθανόμαστε κορεσμό (ότι δηλαδή είμαστε χορτάτοι) μειώνεται, ενώ η γκρελίνη που προκαλεί την πείνα αυξάνεται. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι νιώθουμε μέσα στη μέρα μας ότι πεινάμε – κάτι που δεν αντικατοπτρίζει όμως την πραγματικότητα – κι έτσι τρώμε με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε παραπανίσιες θερμίδες και βάρος. Εκτός από αυτό, βέβαια, αξίζει να επισημάνουμε και κάτι άλλο που έχει να κάνει με τον ύπνο και το θέμα του «έβαλα απότομα βάρος». Όταν το βράδυ παραμένουμε ξύπνιοι, εκκρίνεται κορτιζόλη, η οποία από τη μία συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους, από την άλλη δυσκολεύει αισθητά την απώλειά του. Από αυτά, λοιπόν, μπορείς να αντιληφθείς εύκολα ότι ο ελλιπής ύπνος το βράδυ συνιστά έναν καθοριστικό παράγοντα του σωματικού σου βάρους.

 

Έβαλα απότομα κιλά: Τι μπορώ να κάνω για να τα χάσω άμεσα;

1)Όταν τρως… κάνε ένα διάλειμμα.

Για αρχή, προσπάθησε να τρως πιο αργά, μιας και, όπως αναφέραμε στους πιθανούς λόγους απότομης αύξησης βάρους, όταν ολοκληρώνεις γρήγορα τα γεύματά σου δεν προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα της αίσθησης κορεσμού. Εάν δεν μπορείς να κάνεις 20 λεπτά για να φας, τότε μπορείς πολύ απλά να διακόπτεις στη μέση το γεύμα σου, να κάνεις 5 λεπτά διάλειμμα και κατόπιν να συνεχίζεις ξανά.

2)Να κοιμάσαι καλά.

Η σπουδαιότητα του ύπνου όσον αφορά στη διατήρηση του σωματικού σου βάρους αλλά και στην απώλεια του περιττού είναι δεδομένη κι αποδεδειγμένη πολλάκις. Έτσι, εάν θέλεις να βρεις μία λύση στο πρόβλημα του «έβαλα απότομα κιλά», δεν έχεις παρά να προσπαθήσεις να κοιμάσαι όσο πιο καλά μπορείς, με ένα σταθερό ωράριο καθημερινά.

Και περνώντας τώρα σε συμβουλές διατροφής που θα σε κάνουν να χάσεις πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά, έχουμε να σου προτείνουμε τα εξής:

3)Να πίνεις πολύ νερό,

κάτι που πιθανότατα να μην κάνεις, αλλά, μάντεψε· από εδώ και πέρα θα το κάνεις εάν θες να επιτύχεις ένα γρήγορο αδυνάτισμα! Πράγματι, εμείς οι γυναίκες, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δε συνηθίζουμε να πίνουμε και πολύ νερό μέσα στη μέρα μας. Πιο πιθανό δηλαδή είναι να μας πετύχει κάποιος με ένα φλιτζάνι καφέ ή μία κούπα τσάι, παρά με ένα ποτήρι νερό!… Κάθε ημέρα λοιπόν, να φροντίζεις να καταναλώνεις τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό. Στην αρχή, τις πρώτες 4 – 5 μέρες, ζόρισε τον εαυτό σου να πίνει τόσα ποτήρια την ημέρα, κι ύστερα, όπως κι η ίδια θα διαπιστώσεις, δε θα χρειάζεται να το κάνεις, διότι θα σου τα ζητάει από μόνος του. Πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού και γενικότερα υγρών, δεν κάνεις κατακρατήσεις, γεγονός που στερεί σε πολλές από εμάς τη δυνατότητα αδυνατίσματος.

4)Να τρως πάντοτε πρωινό.

Μα και στις 5 το πρωί να ξυπνήσεις, μα και στη 1 το μεσημέρι, το πρωινό σου γεύμα δεν πρέπει με τίποτε να παραλείπεται. Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλούς ειδικούς και «ειδικούς» να φωνάζουν ότι το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Όλοι τους, ασφαλώς, έχουν δίκαιο.
Όσον αφορά στο τι πρωινό μπορείς να τρως για να κατορθώσεις να χάσεις τα κιλά που έβαλες απότομα, σού έχουμε τις εξής διατροφικές επιλογές:

  • 2 σκέτες φρυγανιές με ένα μικρό κομματάκι από οποιοδήποτε τυρί
  • 2 σκέτες φρυγανιές με μία κούπα γάλα
  • 2 σκέτες φρυγανιές με ένα γιαούρτι έως 2% λιπαρά
  • 2 γεμάτες χούφτες corn flakes με ένα κομματάκι τυρί
  • 2 γεμάτες χούφτες corn flakes με μία κούπα γάλα
  • 2 γεμάτες χούφτες corn flakes με ένα γιαούρτι μέχρι 2% λιπαρά
  • 1 καφέ (όχι καφέδες όπως cappuccino, fredo και τέτοιους) με μέχρι ένα κουταλάκι ζάχαρη και 2 σκέτες φρυγανιές
  • 1 καφέ με ως ένα κουταλάκι ζάχαρη και 2 χούφτες γεμάτες corn flakes.

5)Να κάνεις μικρά γεύματα αλλά πολλά.

5 – 6 γεύματα ημερησίως, τα οποία να μην έχουν μεγάλες ποσότητες και, κυρίως, να μην είναι πολύ θερμιδικό το καθένα εξ αυτών. Ποια είναι τα 5 – 6 αυτά γεύματα; Α) το πρωινό, Β) το δεκατιανό, Γ) το μεσημεριανό, Δ) το απογευματινό, Ε) το βραδινό και Στ) προαιρετικά μία κούπα γάλα μη πλήρες σε λιπαρά ακριβώς πριν τον ύπνο.
6)Να τρως πάντοτε ένα μπολάκι σαλάτα στο μεσημεριανό ή και στο βραδινό.

Μαρούλι, λάχανο, καρότο, τομάτα, αγγούρι…, ό,τι μα ό,τι προτιμάς. Για να χάσεις το περιττό βάρος και λίπος, είναι υποχρεωτικό να τρως ένα μικρό – ή και μεγάλο αν μπορείς – μπολ με σαλάτα της αρεσκείας σου, στην οποία όμως το αλάτι μπορεί είτε να απουσιάζει εντελώς είτε να είναι λιγοστό, κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται και με το ελαιόλαδο. Ένα μικρό μπολ σαλάτας σού εγγυάται ότι ο οργανισμός σου θα κάψει τα περισσότερα από τα λίπη που προσλαμβάνεις με το φαγητό σου. Παραλείποντας τη σαλάτα, δεν πρόκειται να χάσεις ούτε την κοιλίτσα που κάνει τα τζιν σου να σε στενεύουν ούτε το βάρος που πιστεύεις ότι είναι παραπανίσιο για εσένα.

7)Να τρως τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα, κατά προτίμηση μήλο.

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, δε λέγανε; Έτσι και είναι. Η λαϊκή αυτή ρήση είναι ολόσωστη, μιας και το μήλο είναι ένα από τα καλύτερα και τα πιο αποτελεσματικά φρούτα για το γρήγορο αδυνάτισμα χωρίς άσκηση. Κάνε το τεστ για να καταλάβεις: Μέτρα πόσες φορές πας τουαλέτα μέσα σε μία τυπική σου μέρα για την «ψιλή» σου ανάγκη. Τρώγε κάθε μέρα, για μία-δύο μέρες, ενδιάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό σου γεύμα 1 ή 2 μήλα. Μέτρα ξανά πόσες φορές πας τουαλέτα για την ίδια σου ανάγκη. Διπλασιάστηκαν, ε; Ή μήπως τριπλασιάστηκαν; Αυτό έγινε χάρη στις διουρητικές και συνάμα αποτοξινωτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φρούτου, που είναι ένα κι ένα για γρήγορο αδυνάτισμα χωρίς άσκηση.

8)Μην τρως τηγανητά για έναν μήνα.

Σταμάτησε για ένα μήνα να μαγειρεύεις και να καταναλώνεις τηγανητά τρόφιμα. Προτίμησε κάθε άλλη μέθοδο μαγειρέματος, πέραν του τηγανίσματος. Μετά τον πρώτο μήνα, μπορείς να τρως μία φορά την εβδομάδα το φαγητό σου τηγανητό χωρίς κανένα πρόβλημα!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα