Αρχική / Αδυνάτισμα / Διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα – Δες τα 10 μυστικά!
διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα

Διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα – Δες τα 10 μυστικά!

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει μία δίαιτα που έχεις βρει σε ένα περιοδικό, στο internet, από μία φίλη σου ή ακόμα και από διατροφολόγο – διαιτολόγο, και, αφού κάποια στιγμή τη σταμάτησες για το χ ψ λόγο, έπειτα άρχισες να ξαναπαίρνεις κιλά;

Σε πολλές κοπέλες και γυναίκες συμβαίνει το εξής: να ακολουθούν πιστά μία δίαιτα, και, σταδιακά, αφού πρωτίστως τη διακόψουν, να βάζουν, να βάζουν,… να βάζουν κιλά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι γυναίκες αυτές ξαναπαίρνουν περισσότερα από τα απολεσθέντα κιλά, γίνονται δηλαδή πιο παχιές κι από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα.

Τι πρέπει να κάνεις για τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα; Πώς θα καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό και να μην ξαναπάρει ούτε γραμμάριο από τα κιλά που έχασες με κόπο και με αρκετή προσπάθεια; Το γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα σου έχει τη λύση για τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα. Για ρίξε μία ματιά…!

Διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα – 10 Επιτυχή μυστικά που πρέπει να ξέρεις

Μυστικό #1: Χειρίσου σωστά το μυαλό σου! Όπως ασφαλώς γνωρίζεις, «όλα είναι θέμα μυαλού», όπως λέγεται κοινώς, ή «ο εγκέφαλος είναι εκείνος που καθορίζει τις ανάγκες, τις συμπεριφορές και τις επιλογές σου, τον οποίο εσύ ελέγχεις αυτοβούλως» (πέραν των περιπτώσεων όπου υπάρχουν διαταραχές πρόσληψης τροφής, π.χ. βουλιμία, ανορεξία, κάτι που δεν είναι της παρούσης), όπως διατυπώνεται στις νευροεπιστήμες και τις επιστήμες όπως η ψυχολογία. Έτσι, η διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα μπορεί να καταστεί εφικτή μόνο εάν αποφασίσεις να ελέγξεις το μυαλό σου. Είναι ουσιώδες να κάνεις τον εγκέφαλό σου να συνειδητοποιήσει ότι, ναι μεν η εξαντλητική δίαιτα με τις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες από πλευράς σου έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι εσύ δεν πρέπει να ακολουθείς ορισμένους τρόπους ζωής, να αποφεύγεις συγκεκριμένες τροφές και να προτιμάς κάποιες άλλες πιο συστηματικά. Επί παραδείγματι, έτσι όπως και στη δίαιτά σου επιτρεπόταν να καταναλώνεις ένα μικρό και ελαφρύ γλυκό ανά εβδομάδα (π.χ. μία σοκοφρέτα), έτσι και τώρα δε θα πλακωθείς στα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι δε θα αφήσεις τη λαχτάρα και συγκεκριμένα τη λιγούρα σου να σε υπερνικήσει, να υποσκιάσει το απολεσθέν βάρος σου και να μη σου επιτρέψει να επιτύχεις τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα. Μπορείς ασφαλώς και να τρως ένα πιο μεγάλο και «πλουσιοπάροχο» γλυκό την εβδομάδα, κάτι που θα λειτουργεί και ως επιβράβευση του οργανισμού σου.

Μυστικό #2: Διατήρησε τον ίδιο αριθμό γευμάτων. Λογικά, στη δίαιτά σου θα είχες να ακολουθείς 5 με 6 γεύματα ανά μέρα· το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό ως τα 3 κύρια γεύματα της ημέρες σου, το δεκατιανό και το απογευματινό ως ενδιάμεσα σνακ και προαιρετικά ένα ποτήρι γάλα ακριβώς πριν από τον ύπνο το βράδυ. Έτσι, η διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα ισοδυναμεί και με διατήρηση των προαναφερθέντων γευμάτων. Μην παραλείπεις κανένα από αυτά τα γεύματα, στα οποία πλέον ο οργανισμός σου έχει συνηθίσει, γιατί διαφορετικά θα αρχίζεις σιγά – σιγά να ξαναβάζεις κιλά, κάτι και που προφανέστατα δεν επιθυμείς ούτε επιδιώκεις…

Μυστικό #3: Πίνε επαρκή ποσότητα νερού. Όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της δίαιτας που ακολουθούσες, έτσι και τώρα, το νερό αποτελεί το Α και το Ω για την απώλεια βάρους καθώς και για τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα. Και τι σημαίνει επαρκή ποσότητα νερού; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Το έχουμε πει και ξαναπεί στα άρθρα μας ότι το νερό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί μια κοπέλα και μια γυναίκα να καταναλώνει προκειμένου να φτιάξει το μεταβολισμό της, να αποτοξινωθεί μέσω των συχνών διουρήσεων και, κατ’ επέκταση, να αδυνατίσει ή/ και να διατηρήσει το βάρος της σταθερό. Οι ειδικοί συνιστούν τα 2 λίτρα νερού την ημέρα, εμείς γνωρίζουμε και γυναίκες διαφόρων ηλικιών που και με λιγότερο (1 – 1 και ½ λίτρου νερού ανά μέρα) είδαν θεαματικά αποτελέσματα αναφορικά με τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα που ακολούθησαν!

Μυστικό #4: Σαλάτα μαζί με το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα. Τόσο το μεσημεριανό όσο και το βραδινό σου γεύμα είναι επιτακτικό να συμπληρώνονται από ένα μικρό μπολ σαλάτας. Πάντοτε προτιμάται η σαλάτα εποχής, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και ένα περιορισμό σου να φας για παράδειγμα τοματοσαλάτα καταμεσής του χειμώνα. Εάν θεωρείς ότι έχεις μπουχτίσει, τότε 2 είναι οι λύσεις που έχουμε να σου δώσουμε: Πρώτον, κάποιες μέρες να τρως σαλάτα μόνο με το μεσημεριανό ή μόνο με το βραδινό σου γεύμα και όχι και με το βραδινό και με το μεσημεριανό σου. Δεύτερον, να αλλάζεις τακτικά τα λαχανικά με τα οποία επιλέγεις να συνοδεύεις κάθε φορά τα γεύματά σου, ώστε μέσα από αυτήν την ποικιλία να μην αισθάνεσαι ότι τρέφεσαι συνέχεια με τα ίδια και τα ίδια, αλλά ότι έχεις διάφορες και διαφορετικές μεταξύ τους ωραίες επιλογές.

Μυστικό #5: 1 μήλο την ημέρα…! Η παροιμία λέει «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», και όπως και κάθε άλλη λαϊκή παροιμία έτσι κι αυτή έχει τις ρίζες της σε κάποιο ισχύον γεγονός. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα που δύναται να επιτευχθεί εάν κάθε μέρα φροντίζεις να συγκαταλέγεις στο διατροφολόγιό σου τουλάχιστον 1 μήλο. Ασφαλώς και το μήλο δεν είναι το μοναδικό φρούτο που μπορείς να τρως για να διατηρήσεις το βάρος στο οποίο έχεις φτάσει πλέον, μετά από τη δίαιτά σου. Είναι βέβαια το πιο αποτελεσματικό, γι’ αυτό και το σημειώνουμε.

Μυστικό #6: Πότε θα τρως γλυκά και τηγανητά; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, την απάντηση στο οποίο σου την έχουμε έτοιμη, ελπίζουμε βέβαια να μη σε δυσαρεστήσει. Λοιπόν… Για τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα επιτρέπεται να τρως 1 φορά την εβδομάδα ένα γλυκό, ό,τι μα ό,τι λαχταράς εκείνη την ώρα, και 1 φορά την εβδομάδα ένα φαγητό σου μαγειρεμένο στο τηγάνι. Όχι συχνότερα. Δεν έχουμε πάντως την εντύπωση ότι αυτός είναι μεγάλος περιορισμός…

Μυστικό #7: Πίνε… λεμόνι! Κάποια πρωινά – αν όχι όλα – φρόντιζε μόλις σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου να πίνεις μία κούπα όπου θα έχεις στύψει λίγο χυμό από λεμόνι και θα έχεις συμπληρώσει με χλιαρό νερό. Το εν λόγω ρόφημα, μάλιστα, είναι κατάλληλο και αποτελεσματικότατο και για περιπτώσεις δίαιτας.

Μυστικό #8: Βάζε θυμάρι στα πουλερικά σου. Όταν έχεις για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα κάποιο πουλερικό, μην ξεχνάς να προσθέτεις θυμάρι. Πέρα από το ότι θα κάνει το πιάτο σου πιο γευστικό, θα φροντίζει από μόνο του για τη ρύθμιση και τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα, χάρη στις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία που ενέχει.

Μυστικό #9: Να χρησιμοποιείς κουρκουμά. Ο κουρκουμάς είναι ένα εξίσου γευστικό μπαχαρικό, που είναι ευεργετικό για την υγεία (έχει αντιφλεγμονώδη δράση), ενώ συγχρόνως συμβάλλει θετικότατα τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα. Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να φτιάχνεις για παράδειγμα στήθος κοτόπουλου χωρίς πρώτα να του έχεις κάνει ένα «μασάζ» με μπόλικο κουρκουμά!

Μυστικό #10: Τζίντζερ για τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα. Ένα τρίτο (και τελευταίο) μπαχαρικό που σε προτρέπουμε ανεπιφύλακτα να μετέρχεσαι στη μαγειρική σου είναι το τζίντζερ. Αυξάνει το γευστικό και διατροφικό ενδιαφέρον των πιάτων σου, ενώ παράλληλα δρα καταπληκτικά ως προς τη διατήρηση βάρους μετά από δίαιτα, μιας και βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και τη διαδικασία της πέψης. Τέλος, μπορείς να προσθέτεις λίγη ποσότητα τζίντζερ στις σούπες σου ή ακόμα και στα σπιτικά smoothie που φτιάχνεις.

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...