Δίαιτα χωρίς αλάτι – Μειώστε το αλάτι και θα χάσετε κιλά

Το αλάτι, όπως όλες σας ως δεινές μαγείρισσες γνωρίζετε, είναι το υλικό αυτό που δίνει νοστιμιά σε όλα τα φαγητά, ενώ πιο σύγχρονες συνταγές φαίνεται να καθιστούν απαραίτητη μια τσιμπιά αλατιού ακόμη και στα γλυκά.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλατιού από την αρμόζουσα θεωρείται υπεύθυνη για διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς ακόμη και για την υπέρταση. Και ποια είναι η προαναφερθείσα ως αρμόζουσα ποσότητα αλατιού που πρέπει μια γυναίκα να καταναλώνει; 5 – 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Το πόσο αλάτι καταναλώνουμε, όμως, σε καθημερινή βάση είναι δύσκολο να το υπολογίζουμε, εφόσον δεν είναι μόνο εκείνο που προσθέτουμε οι ίδιες στο φαγητό που μαγειρεύουμε. Οι περισσότερες τροφές έχουν μια ορισμένη ποσότητα σε χλωριούχο νάτριο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά τρόφιμα και το αλάτι που το καθένα εξ αυτών εμπεριέχει.

Δίαιτα χωρίς αλάτι – Πόσο αλάτι περιέχουν κάποια τρόφιμα

*Η ποσότητα του νατρίου για κάθε τρόφιμο είναι με μονάδα μέτρησης τα mg, ενώ αναφερόμαστε σε τρόφιμα ποσότητας 100 gr.

Αλάτι – 38.850
Αγγούρι τουρσί– 690
Ψωμί ολικής άλεσης – 550
Ψωμί σίκαλης – 580
Ψωμί (λευκό) – 570
Πίτα – 520
Τυρί φέτα – 1.440
Τυρί παρμεζάνα – 1.090
Τυρί Δανίας – 1.290
Τυρί ένταμ – 1.020
Τυρί γκούντα – 910
Μαργαρίνη – 1.100
Βούτυρο – 750
Γάλα εβαπορέ πλήρες – 180
Γάλα σε σκόνη – 550
Ελιές – 2.250
Μουστάρδα – 2.950
Κέτσαπ – 1.120
Τσίλι σε σκόνη – 1.000
Καλαμπόκι κονσέρβα – 1.140
Μπέικον – 1.180
Σαλάμι – 1.850
Φιστίκια – 950
Σπανάκι – 140
Σολωμός καπνιστός – 1.880
Ρέγγα καπνιστή – 1.110
Αυγό (ομελέτα) – 1.030
Δημητριακά – Από 900 έως 1.260 (αναλόγως το είδος και τη μάρκα τους)
Κρέπες – 738
Κράκερς – 700
Πατατάκια – 1.170
Γαριδάκια – 1.230

Δίαιτα χωρίς αλάτι – Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε για να χάσετε εύκολα βάρος

Η δίαιτα χωρίς αλάτι ουσιαστικά δεν είναι δίαιτα, με την έννοια ότι δεν έχουμε να σας προτείνουμε κάποιο σαφές και οριοθετημένο πρόγραμμα διατροφής. Πολύ απλά και εύκολα αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε λίγο το αλάτι που κάθε ημέρα καταναλώνετε. Παράλληλα με τις καλύτερες καύσεις που θα κάνετε, αφού δε θα έχετε κατακρατήσεις από το πολύ αλάτι, θα έχετε καταφέρει να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης ή άλλης καρδιαγγειακής παθήσεως.

Πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές τροφές που συνιστάται να αποφεύγετε, όχι βέβαια να μην τις τρώτε καθόλου!

  • Καπνιστά
  • Κέτσαπ
  • Μουστάρδα
  • Τσίλι σε σκόνη
  • Σάλτσες
  • Dressings
  • Επεξεργασμένα ή συντηρημένα κρέατα
  • Επεξεργασμένα ή συντηρημένα ψάρια
  • Σνακ τυποποιημένα όπως για παράδειγμα κρακεράκια, γαριδάκια και πατατάκια
  • Αλατισμένοι ξηροί καρποί
  • Κονσερβοποιημένα λαχανικά
  • Πίκλες
  • Soya sauce

 

Δίαιτα χωρίς αλάτι – Συμβουλές

Πλην 1 γραμμάριο αλατιού ημερησίως! Μειώστε το αλάτι και θα χάσετε κιλά αρκετά σύντομα και χωρίς να έχετε κατ’ ουσίαν ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια εξαντλητική και στερητική δίαιτα. Πώς όμως να καταφέρετε πολύ εύκολα να μειώσετε το αλάτι που καταναλώνετε προκειμένου να χάσετε εύκολα βάρος; Διαβάστε τις συμβουλές μας και θα μάθετε!

  1. Αποφύγετε, όπως προαναφέραμε, τρόφιμα όπως πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμες σάλτσες και λοιπές επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες, προκειμένου να διατηρηθούν, εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
  2. Αν τρώτε φέτα, ελιές και άλλες τέτοιες τροφές είναι προτιμότερο πρώτα να τις ξαρμυρίζετε βουτώντας τες στο νερό και εν συνεχεία να τις τρώτε.
  3. Μειώστε στο μισό το αλάτι που βάζετε κανονικά στα διάφορα φαγητά που μαγειρεύετε. Σταδιακά θα αρχίσουν να σας αρέσουν και γευστικά πιο πολύ τα λιγότερο αλατισμένα φαγητά. Όσο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, μπορούν κάλλιστα να προσθέτουν λίγο αλάτι στο έτοιμο φαγητό, αν το θεωρούν ανάλατο για τα γούστα τους.
  4. Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο σε κονσέρβα, είναι καλό πρώτα να τις ξεπλένετε έτσι ώστε να φεύγει το περίσσιο αλάτι.
  5. Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που προμηθεύεστε.
  6. Να προτιμάτε τροφές στις ετικέτες των οποίων ως ποσότητα αλατιού αναγράφονται: «χωρίς προσθήκη αλατιού», «ελεύθερες αλατιού» που σημαίνει ότι εμπεριέχουν νάτριο λιγότερο από 5 mg στην κάθε μερίδα ή «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι» που σημαίνει νάτριο ποσότητας μικρότερης από 35 mg ανά μερίδα επίσης.
  7. Να είστε προσεκτικές και στις ποσότητες μπέικιν πάουντερ, μαγειρικής σόδας, βενζοϊκού νατρίου και γλουταμινικού μονονατρίου που ενέχονται στα τρόφιμα που αγοράζετε και καταναλώνετε, διότι τα συγκεκριμένα είναι προϊόντα του αλατιού.
  8. Μια πολύ καλή συμβουλή που η δίαιτα χωρίς αλάτι έχει να σας προτείνει είναι να χρησιμοποιείτε λαχανικά στα φαγητά σας, τα οποία μπορούν κάλλιστα να δώσουν μπόλικη και ωραία γεύση στα τελευταία, αντικαθιστώντας μερική ή ολόκληρη την ποσότητα του αλατιού που κανονικά θα βάζατε.
  9. Επιπλέον, κινούμενες στα ίδια πλαίσια και σκεπτόμενες με παρόμοια λογική, μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας έναν κύβο από τους διάφορους που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι οποίοι δίνουν έντονη και καλή γεύση, ενώ δεν περιέχουν πολύ αλάτι. Βέβαια, από τη στιγμή που θα ρίξετε έναν κύβο στο ρύζι ή στο μοσχαράκι σας , για παράδειγμα, εννοείται πως δε θα πρέπει να προσθέσετε επιπρόσθετο αλάτι κατά το μαγείρεμα.
  10. Η τελευταία και ίσως η καλύτερη από τις συμβουλές μας είναι να αντικαταστήσετε μέρος ή όλο το αλάτι το οποίο άλλοτε θα χρησιμοποιούσατε για ένα φαγητό με μπαχαρικά, καρυκεύματα ή βότανα. Τι εννοούμε; Διαβάστε τη συνέχεια και θα καταλάβετε πλήρως!

Δίαιτα χωρίς αλάτι – Πώς να δώσετε γεύση στα φαγητά σας χωρίς να βάζετε αλάτι

Πέρα από το να χρησιμοποιείτε τα αγαπημένα σας λαχανικά, τα οποία όταν μαγειρεύονται μαζί με τα φαγητά σας τους δίνουν υπέροχη γεύση, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το αλάτι – είτε ολόκληρη την ποσότητά του είτε έστω ένα μέρος της ποσότητας που θα ρίχνατε – με ένα από τα παρακάτω μπαχαρικά, καρυκεύματα ή ακόμη και βότανα.

Δυόσμος:

Μπορείτε να βάλετε μερικά φύλλα από φρέσκο δυόσμο ή, εναλλακτικά, κάμποσο αποξηραμένο και τριμμένο δυόσμο στις μπριζόλες σας, στα μπιφτέκια σας, στο αρνί, και γενικότερα στα κρεατικά σας και δη σε εκείνα που μαγειρεύετε στη σχάρα ή ακόμα και στο τηγάνι. Μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι τα φαγητά σας θα έχουν την ίδια εξαίσια γεύση με αυτήν που θα είχαν αν τους προσθέτατε αλάτι αλλά όχι δυόσμο.

Σκόρδο:

Αποδεδειγμένα, στα φαγητά που υπάρχει σκόρδο, το αλάτι φαίνεται να είναι περιττό! Σε ό,τι φαγητό κι αν προσθέσετε μερικές σκελίδες σκόρδο, αυτομάτως παίρνει νοστιμιά, δίχως καν να έχει αλάτι. Το σκόρδο ταιριάζει υπέροχα με τις σάλτσες, τις σούπες, τα κρέατα, τα ψάρια και τα λαχανικά. Αν θέλετε να πετυχαίνετε ακόμη πιο ωραία γεύση, σας προτείνουμε πρώτα να ψιλοκόβετε και να σοτάρετε το σκόρδο που θα αξιοποιήσετε στα φαγητά σας με λίγο ελαιόλαδο.

Βασιλικός:

Εκτός από φινέτσα και ομορφιά στην όψη των πιάτων σας, ο βασιλικός είναι ιδανικός για να δώσετε πάρα πολύ ωραία γεύση σε φαγητά όπως σάλτσες, ζυμαρικά και κρέατα, ιδίως το χοιρινό.

Επιπρόσθετα, μπορείτε αντί για αλάτι να προσθέτετε: ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι καγιέν, μαϊντανό, κόλιανδρο, πιπερόριζα, ακόμα και χυμό ή ξύσμα πορτοκαλιού ή/και λεμονιού.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα