Δίαιτα με γιαούρτι – Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική

Συνήθως, όταν μιλάμε για δίαιτα ή υγιεινή διατροφή κι όταν λέμε ότι θέλουμε να τρώμε πιο ελαφρά, μας έρχονται συγκεκριμένες τροφές στο μυαλό. Μία από τις πιο συνηθισμένες και δημοφιλείς τροφές που συσχετίζονται με τις δίαιτες, είναι τα γιαούρτι και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός αυτό.

Πρέπει να ξέρεις ότι ο βασικός λόγος που το γιαούρτι συγκαταλέγεται στις σωστές διατροφικές συνήθειες δεν είναι μόνο ότι είναι ελαφρύ ή έχει λιγότερες θερμίδες από κάτι άλλο που θα έτρωγες. Ισχύουν αυτά, αλλά επιπλέον έχει τη δυνατότητα να σε βοηθήσει πραγματικά να αδυνατίσεις, να κάψεις θερμίδες και να ενισχύσεις τη λειτουργία του μεταβολισμού. Συν του ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και απαραίτητες ουσίες για τον οργανισμό σου. Επομένως, μία δίαιτα με γιαούρτι δεν είναι τυχαία πρώτη στη λίστα των επιλογών μας.

Στη συνέχεια του άρθρου θα μπορέσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που κάνει το γιαούρτι τόσο σημαντικό για τη διατροφή μας και για την απώλεια βάρους και συνεπώς γιατί μία δίαιτα με γιαούρτι είναι η καλύτερη δυνατή λύση αν θέλουμε να αλλάξουμε το διατροφικό μας πλάνο και να αδυνατίσουμε.

Γιατί η δίαιτα με γιαούρτι είναι αποτελεσματική στο αδυνάτισμα

Το γιαούρτι είναι μια γαλακτοκομική τροφή με λίγες θερμίδες αλλά αυτό δεν αρκεί για να το κάνει αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα. Έχει και άλλες ιδιότητες που το καθιστούν ευεργετικό για να χάσεις λίπος και να αδυνατίσεις. Η συγκεκριμένη τροφή έχει την ικανότητα να μειώνει το κοιλιακό λίπος (το άπαχο γιαούρτι κυρίως) και μάλιστα τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών όχι μόνο βοηθούν τη δίαιτα για απώλεια λίπους αλλά το καλύτερο είναι ότι δεν οδηγούν και σε αντίστοιχη απώλεια μυϊκής μάζας.

Ο συνδυασμός των λίγων θερμίδων με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει μια δίαιτα με γιαούρτι, σχετίζονται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το ασβέστιο συγκεκριμένα, που είναι βασικό συστατικό του γιαουρτιού (και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων), συμβάλλει ενεργά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας και στη δράση κατά της παχυσαρκίας. Ταυτόχρονα, το ασβέστιο που προσφέρεται στα οστά μας μειώνει την πιθανότητα για μείωση οστικής πυκνότητας.

Η δίαιτα με γιαούρτι, συμπερασματικά, λόγω και του ότι είναι υψηλή σε ασβέστιο και μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά του, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα μας και συμβάλλει στην καταπολέμησή του.

Διατροφική αξία γιαουρτιού

Το γιαούρτι, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, περιλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες γεγονός που κάνει πλούσια τη διατροφική του αξία αλλά και είναι ιδανικό για τον οργανισμό μας.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα συστατικά που το κάνουν τόσο ευεργετικό:

1. Ασβέστιο

Ήδη αναφέραμε ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του γιαουρτιού, το ασβέστιο. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών στο σκελετό μας, καταπολεμά την εμφάνιση οστεοπόρωσης και φυσικά κάνει γερά τα δόντια μας. Και επιπλέον όπως ανακαλύψαμε δρα κατά της παχυσαρκίας σε συνδυασμό μάλιστα και με τα υπόλοιπα στοιχεία του.

2. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, είναι ένα είδος από «καλά» βακτήρια που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στο γιαούρτι και το καθιστούν ευεργετικό για το πεπτικό μας σύστημα. Είναι ιδανικά για δυσπεψία ή δυσκοιλιότητα μέσα από την κατανάλωση γιαουρτιού.

3. Πρωτεΐνες

Στο γιαούρτι περιέχονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων οργάνων μας, καθώς και σε εκείνη των ιστών του σκελετού μας αλλά κυρίως των μυών μας. Βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα όπως και το ασβέστιο και το ακόμα πιο θετικό είναι ότι μπορούν να χωνευτούν εύκολα και να αφομοιωθούν χωρίς προβλήματα.

4. Βιταμίνες

Από τη σύσταση του γιαουρτιού δε λείπουν και οι βιταμίνες που συμβάλλουν θετικά στην υγεία και τον οργανισμό μας. Βοηθούν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και το νευρικό σύστημα, καθώς και τη γρήγορη ανάπτυξη (σε μικρές ηλικίες). Συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές βιταμίνες που περιέχονται στο προϊόν αυτό είναι η Α, η Β2, η Β12 και βιταμίνη D.

5. Γαλακτικό οξύ

Πρόκειται για μια ουσία στο γιαούρτι η οποία του προσδίδει ιδιότητες αντισηπτικές καθώς εμποδίζει τις τοξίνες. Χάρη στα φυσικά αντιβιοτικά που μπορεί να παράγει καταπολεμεί και καταστρέφει διάφορα βακτήρια που μπορούν να κάνουν ζημιά στη υγεία μας.

Δίαιτα με γιαούρτι – Τι συνδυασμούς μπορείς να κάνεις

Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι το γιαούρτι που προτείνεται από διαιτολόγους ως πιο ιδανικό για τη διατροφή και τη δίαιτά μας είναι το κλασικό στραγγιστό γιαούρτι κατά προτίμηση με ποσοστό λιπαρών 2%. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με απλά γιαούρτια, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σε προβιοτικά. Καθώς μεμονωμένα μπορεί να συμβάλλει στην καύση θερμίδων και στο αδυνάτισμα, υπάρχουν τρόποι να γίνει πιο αποτελεσματικό ακόμα σε μία δίαιτα αν κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς.

1. Γιαούρτι με μέλι

Το μέλι περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β κάτι που συμβάλλει στην αύξηση των βιολογικών καύσεων. Μαζί με το γιαούρτι συνδυάζονται άψογα γευστικά και ενισχύεται η αποτελεσματική του δράση.

2. Γιαούρτι με φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα)

Τα φρούτα συνδυάζονται άψογα με το γιαούρτι γευστικά και μας δίνουν ένα ωραίο επιδόρπιο ή σνακ πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες αλλά και σε φυτικές ίνες. Αυτό βοηθάει στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους από τη διατροφή.

3. Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης

Επίσης αγαπημένος συνδυασμός που μπορεί να μειώσει τόσο την απορρόφηση όσο και τη συσσώρευση του λίπους στον οργανισμό μας χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα που έχουν τα δημητριακά ολικής σε φυτικές ίνες.

4. Γιαούρτι με κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα μας και να παράγει πιο λίγη ινσουλίνη (η ινσουλίνη αποθηκεύει λίπος στον οργανισμό) καταλήγει να δρα θετικά στην καταπολέμηση και καύση του λίπους. Μάλιστα, δρα κυρίως κατά του τοπικού λίπους και πιο συγκεκριμένα του κοιλιακού. Όταν συνδυάζεται, λοιπόν, με το γιαούρτι ενισχύει τη δική του δράση κατά του λίπους και της παχυσαρκίας.

5. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς

Υπάρχουν ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. καρύδια) και ως σνακ μαζί με το γιαούρτι συμβάλλουν αυτοί με τη σειρά τους στη μείωση λίπους (κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς) και στο αδυνάτισμα. Προτείνεται να καταναλώνονται ανάλατοι.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα