Βασικός μεταβολισμός – Τι είναι και πώς να τον αυξήσεις

Ο μεταβολισμός, είναι ένα σύνολο από διαδικασίες βιοχημικές που συμβαίνουν μέσα στον οργανισμό μας, ώστε να μπορέσει να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του για να διατηρείται στη ζωή, να αναπτύσσεται σωστά, να κινείται, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, κ.λ.π. Για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας, απαιτείται ενέργεια το ποσό της οποίας ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός.

Ο μεταβολισμός μας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, το βασικό μεταβολισμό (μεταβολισμός ηρεμίας) και τον ενεργό μεταβολισμό (μεταβολισμός δραστηριότητας).

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός

Ο βασικός μεταβολισμός ή μεταβολισμός ηρεμίας, για τον οποίο θα μιλήσουμε, είναι το ποσό της ενέργειας σε θερμίδες που χρειάζεται απαραιτήτως ο οργανισμός μας για τις βασικές του λειτουργίες καθημερινά και χρησιμοποιείται πιο συγκεκριμένα για τα παρακάτω:

  • κυκλοφορία του αίματος
  • αναπνοή
  • λειτουργία κι επιδιόρθωση κυττάρων
  • λειτουργία αδένων και ρύθμιση στα ορμονικά επίπεδα
  • διατήρηση μυϊκού τόνου και θερμοκρασίας σώματος

Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται κυρίως από το φύλο του ανθρώπου, την ηλικία και το ύψος του, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από κάποιες ορμόνες (π.χ. από το θυρεοειδή) αλλά και από λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά). Επίσης, καθοριστικά επηρεάζεται και από τη μυϊκή μάζα του ατόμου, η οποία μειώνεται όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία και σε αυτό οφείλεται και η μείωση του μεταβολικού ρυθμού με την πάροδο του χρόνου.

Για τις γυναίκες, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, ο βασικός μεταβολισμός υπολογίζεται από τον εξής τύπο:

Βασικός μεταβολισμός = 655 + (9,6 x βάρος ) + (1,8 x ύψος) – (4,7 x ηλικία)

Να αναφέρουμε απλά και για τον ενεργό μεταβολισμό, ότι πρόκειται για έναν αριθμό που καθορίζει την παραπανίσια ενέργεια που θα χρειαστεί το σώμα μας για να εκτελέσει κάποιες επιπλέον από τις βασικές λειτουργίες και δραστηριότητες.

Πώς να αυξήσεις το βασικό μεταβολισμό – 4 Βήματα

1. Τακτική γυμναστική

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να επηρεαστεί από το μυϊκό ιστό ενός οργανισμού. Που σημαίνει ότι αν αυξηθεί αυτός τότε θα αυξηθεί και ο αριθμός του βασικού μεταβολισμού. Για να αυξήσουμε το μυϊκό ιστό χρειάζεται τακτική κι εντατική γυμναστική. Μπορείς να ασχοληθείς με βαράκια και όργανα για να τονώσεις το μυϊκό σου σύστημα και να αυξήσεις τον όγκο αλλά για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού είναι απαραίτητη και η αερόβια γυμναστική. Μπορείς να επιλέξεις κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο και σε ευχαριστεί – τρέξιμο, ποδήλατο, περπάτημα, χορό, κολύμβηση, κ.ά. Μισή με μία ώρα αερόβια άσκηση την ημέρα είναι αρκετή. Γενικά, καλό είναι να βρίσκεις τρόπους για να δραστηριοποιείς το σώμα σου.

2. Σωστό πρωινό

Φρόντισε να ξεκινάς τη κάθε σου μέρα με τη λήψη ενός σωστού πρωινού. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνεις να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό κανονικό το πρωί, τις περισσότερες φορές έχουν παραπάνω κιλά και δε λειτουργεί σωστά ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού τους.

3. Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά π.χ. πράσινο τσάι

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να αυξηθεί σε μικρό βαθμό αν προσλαμβάνονται από τον οργανισμό κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές που θα αποτελεί πηγή θρεπτικών και απαραίτητων συστατικών.

4. πολλά και μικρά γεύματα

Φρόντισε τα γεύματα που καταναλώνεις ημερησίως να είναι πέντε στον αριθμό. Δηλαδή, θα κάνεις τρία κυρίως γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και δύο θρεπτικά και υγιεινά σνακ (δεκατιανό κι απογευματινό) στο ενδιάμεσο. Έτσι, θα παρέχεις συνέχεια ενέργεια στον οργανισμό σου για τις λειτουργίες του αλλά θα διαχειρίζεσαι πιο σωστά και τη διατροφική σου συμπεριφορά ελέγχοντας την πείνα σου και αποφεύγοντας τα άσκοπα τσιμπολογήματα

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα