Αρχική / Αδυνάτισμα / Αύξηση βάρους χωρίς λόγο … ή μήπως υπάρχει λόγος;
αύξηση βάρους χωρίς λόγο

Αύξηση βάρους χωρίς λόγο … ή μήπως υπάρχει λόγος;

Έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό κάποια αύξηση του βάρους σου χωρίς λόγο; Σε προβληματίζει η αύξηση βάρους χωρίς λόγο; Τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας και να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για την αύξηση βάρους χωρίς λόγο.
Πριν αρχίσεις να ερευνείς για ποιο λόγο έχει αρχίσει και αυξάνεται το σωματικό σου βάρος πρέπει πρώτα να σκεφτείς μήπως τον τελευταίο καιρό έχεις αρχίσει και τρως περισσότερο ή μήπως το παραέκανες σε κάποιο εορταστικό τραπέζι. Με λίγα λόγια είναι πολύ πιθανό να έχεις πανικοβληθεί χωρίς λόγο επειδή πήρες μερικά κιλάκια παραπάνω επειδή αποφάσισες να φας λιγάκι παραπάνω από αυτό που επιτρέπεις στον εαυτό σου. Βέβαια πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, μιας και ακόμη και αν κάνεις δίαιτα μπορεί να έχεις αύξηση βάρους χωρίς λόγο, ή…  μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που εμείς δεν ξέρουμε; Φυσικά και υπάρχει λόγος, αλλά εμείς δεν τον έχουμε βρει ακόμα, για αυτό στην συνέχεια του άρθρου θα σου αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες παίρνουμε κιλά χωρίς να το καταλάβουμε.

Αύξηση βάρους χωρίς λόγο: Πιθανές αιτίες αύξησης βάρους

1.Εορταστικό φαγοπότι:
Κάθε μεγάλη γιορτή είτε είναι της εκκλησίας είτε όχι συνοδεύεται από ένα μεγάλο και πλούσιο τραπέζι. Λίγο το κέφι, λίγο η χαλάρωση, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, όλα μαζί μας οδηγούν σιγά – σιγά στο να μην ελέγχουμε τον εαυτό μας και να καταλήγουμε να τρώμε παραπάνω από το επιτρεπτό. Επιπλέον πάρα πολλές φορές επηρεαζόμαστε από την δύναμη της μάζας και παρασυρόμαστε βλέποντας τον υπόλοιπο κόσμο να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ενώ άλλες φορές εμείς οι ίδιες  δικαιολογούμε τον εαυτό μας λέγοντας «Έλα μωρέ Χριστούγεννα είναι, δεν θα γίνει κάτι αν φάω κάμποσους κουραμπιέδες, εξάλλου για εμάς είναι!» αλλά μετά το πέρας των γιορτών μην αναρωτιέσαι γιατί έχεις αύξηση βάρους χωρίς λόγο, γιατί υπάρχει λόγος και ο λόγος είναι ότι εσύ δεν φρόντισες να προσέχεις καταλλήλως στις γιορτές.

2.Κακή δίαιτα / διατροφή:
Πάρα πολλές φορές γυναίκες αλλά και άνδρες έχουν παραπονεθεί σχετικά με την αύξηση βάρους χωρίς λόγο ακόμα και όταν τηρούν κάποια δίαιτα ή προσέχουν (όπως λένε) τη διατροφή τους. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά συμβαίνει αρκετά συχνά. Ο λόγος που ακόμα και αν κάνεις δίαιτα μπορεί να αρχίσεις να παίρνεις κιλά είναι διότι η δίαιτα που ακολουθείς δεν είναι σωστή και δεν σου ταιριάζει. Δεν χρειάζεται όμως να αγχώνεσαι, τα πράγματα είναι πολύ απλά, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πεις στον διατροφολόγο σου ότι από τότε που ξεκίνησες την δίαιτα δεν χάνεις αλλά παίρνεις κιλά, ή ακόμα και να βρεις έναν άλλον διατροφολόγο που γνωρίζεις ότι δίνει επιτυχημένες διατροφές και δίαιτες. Αν βέβαια εσύ η ίδια δεν τηρείς κατά γράμμα την δίαιτα / διατροφή σου τότε θα πρέπει να σταματήσεις να αποκλίνεις από τις οδηγίες που σου έχουν δοθεί και να μείνεις πιστή σε όσα σου έχει πει ο εκάστοτε διατροφολόγος. Διαφορετικά τσάμπα πηγαίνεις στο διατροφολόγο και σίγουρα τσάμπα παραπονιέσαι για την αύξηση βάρους χωρίς λόγο, γιατί και σε αυτή την περίπτωση λόγος υπάρχει.

3.Εγκυμοσύνη:
Όπως είναι φυσικό στην εγκυμοσύνη εμείς οι γυναίκες παίρνουμε μερικά παραπανίσια κιλά λόγω της όρεξης που έχουμε η οποία προκαλείται από τις ορμόνες που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Άρα αν έχεις αύξηση βάρους χωρίς λόγο μάλλον πρέπει να το ψάξεις πιο αναλυτικά το θέμα διότι ο λόγος μπορεί να είναι το μελλοντικό παιδί σου! Αν έχεις αποφασίσει να φτιάξεις την οικογένειά σου τότε θα πρέπει να αναμένεις μια «ανεξήγητη αύξηση» βάρους. Βέβαια το να καταφέρεις να σταματήσεις το να παίρνεις όλο και πιο πολλά κιλά είναι κάπως δύσκολο μιας και εμπλέκονται οι ορμόνες σου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να συγκρατείς τον εαυτό σου και να μην καταναλώνεις πολλά γλυκά και γενικότερα ό,τι σαβούρα βρεις μπροστά σου. Και όταν με το καλό γεννήσεις τότε μπορείς να ξεκινήσεις μια διατροφή και να απαλλαχθείς από τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.

4.Έλλειψη ύπνου:
Και όμως, ενδέχεται η αύξηση βάρους χωρίς λόγο που παρατηρείς να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Με λίγα λόγια αν κάνεις μια εξαντλητική ζωή που περιλαμβάνει λίγο ύπνο, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να παίρνεις κιλά. Για άλλη μια φορά ο ένοχός μας είναι οι ορμόνες. Προκειμένου ο οργανισμός σου να αντεπεξέλθει στην σωματική κόπωση παράγει κάποιες ορμόνες οι οποίες προκαλούν αύξηση της όρεξής σου για φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί ως γνωστόν για να αντεπεξέλθουμε σε ένα κουραστικό πρόγραμμα θα πρέπει να καταναλώσουμε πολύ ενέργεια, η οποία προσλαμβάνεται μέσω της τροφής αφού αποτελεί την μοναδική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Άρα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συνδυάζουμε την κούραση με την ανάγκη για φαγητό. Όταν όμως το πρόγραμμά μας είναι απαιτητικό και δεν έχουμε κοιμηθεί τις κατάλληλες ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός μας προκειμένου να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίες μας τότε οι ορμόνες αυξάνονται κατακόρυφα και το αίσθημα της πείνας αυξάνεται μαζί τους. Επίσης τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα πιο πολύ όταν θελήσουμε να καλύψουμε την πείνα μας με κάποιο γλυκό ή με junk food. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις να έχεις ένα εξαντλητικό πρόγραμμα επειδή δουλεύεις π.χ. θα πρέπει όμως να σταματήσεις να τρως ανθυγιεινά. Η συμβουλή μας είναι να εφαρμόσεις τις παλιές καλές μεθόδους με το ταπεράκι που περιέχει σπιτικό φαγητό, είτε ακόμα και μερικά χειροποίητα υγιεινά σνακ από το σπίτι.

5.Θυρεοειδής αδένας:
Έχεις αύξηση βάρους χωρίς λόγο; Μήπως έχεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου; Μια πολύ συνηθισμένη αιτία για αύξηση βάρους χωρίς λόγο είναι ο θυρεοειδής. Συνεπώς αν γνωρίζεις ότι έχεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου καλό θα ήταν να πας στον γιατρό σου και να του πεις για την παράξενη αύξηση βάρους που έχεις μιας και είναι ένα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Βέβαια ακόμα και να μην έχεις θέμα καλό θα ήταν να το ψάξεις. Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβάλλεσαι, οι παθήσεις του θυρεοειδή αδένα είναι πολύ συνηθισμένες στην εποχή μας και αντιμετωπίζονται πάρα πολύ εύκολα μόνο με ένα φάρμακο, το οποίο αν τηρείς τις υποδείξεις του γιατρού σου θα δεις βελτίωση άμεσα και το σωματικό σου βάρος να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

6.Άλλες παθολογικές αιτίες:
Πολλές φορές όσο και να ψάχνεις γιατί έχεις αύξηση βάρους χωρίς λόγο μπορεί να μην βγάλεις κάποια άκρη, αυτό συμβαίνει γιατί οι αιτίες του προβλήματος δεν είναι πάντα εμφανείς αλλά ούτε και τόσο απλές. Η αύξηση βάρους χωρίς λόγο μπορεί να κρύβει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζεις χωρίς να το ξέρεις. Βέβαια σύμφωνα με τους γιατρούς κανένα σοβαρό παθολογικό αίτιο δεν συνδέεται με την αύξηση βάρους. Πάντως η συμβουλή μας είναι να επισκεφθείς ένα γιατρό και να κάνεις το τσεκ απ σου, προκειμένου να είσαι σίγουρη για το ότι δεν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

7.Ψυχολογικές αιτίες:
Σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς γίνεται η ψυχολογία μας να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος. Και όμως συμβαίνει, όλοι οι άνθρωποι έχουν συχνά διαφορετική ψυχολογία, ανάλογα με τις διαφορετικές περιστάσεις που βιώνει ο καθένας μας. Άρα είναι πολύ πιθανό η αύξηση βάρους που έχεις να οφείλεται στο ότι είτε είσαι πολύ χαρούμενη και δεν τηρείς τα μέτρα που έχεις θέσει στον εαυτό σου για το πόσο θα φας είτε είσαι αρκετά στεναχωρημένη ή / και αγχωμένη και το έχεις ρίξει στο φαγητό προκειμένου να σου φτιάξει η διάθεση. Πολλές φορές όλα αυτά γίνονται χωρίς εμείς οι ίδιες να το καταλάβουμε. Βέβαια γίνεται αντιληπτό όταν αρχίσουμε να παίρνουμε κιλάκια και δεν ξέρουμε το γιατί. Στην περίπτωση αυτή, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου και να κάτσεις να βρεις τις ρίζες του προβλήματος και να τις σταματήσεις προκειμένου να διακόψεις αυτή την αύξηση βάρους χωρίς λόγο που έχεις παρατηρήσει. Αν όμως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, δεν ξέρεις τι ευθύνεται για την ψυχολογική σου αλλαγή και φυσικά δεν μπορείς να σταματήσεις το φαγητό τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς πρώτα κάποιον ειδικό, κάποιον ψυχολόγο, και μετά εάν χρειαστεί έναν διατροφολόγο – διαιτολόγο.

Όλες οι παραπάνω αιτίες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την αύξηση του βάρους. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες που δεν γνωρίζουμε, για αυτό πριν κάνεις το ο,τιδήποτε πρέπει να κάτσεις εσύ η ίδια να σκεφτείς γιατί έχεις αύξηση βάρους χωρίς λόγο και να βρεις το πρόβλημα που υπάρχει. Αν βέβαια δεν μπορείς να βρεις κάτι τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου και να του εξηγήσεις αναλυτικά τι αντιμετωπίζεις. Το σίγουρο είναι ότι ο κάθε γιατρός θα σε βοηθήσει να βρεις την αιτία του προβλήματός σου και θα το αντιμετωπίσεις. Μην διστάσεις όμως να ζητήσεις βοήθεια από τους ειδικούς μιας και ως εξωτερικός παρατηρητές αλλά και γνώστες θα μπορέσουν πολύ εύκολα να εξιχνιάσουν το μυστήριο της αύξησης βάρους χωρίς λόγο.

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...