Αντιμετώπιση λαιμαργίας – Τρόποι

Για την αντιμετώπιση λαιμαργίας θα πρέπει να δράσετε σωστά και συντονισμένα. Αρχικά ένας βασικός κανόνας για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας απασχολεί είναι να βρούμε τι είναι αυτό που το προκαλεί. Η λαιμαργία είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώνουμε πολύ περισσότερη τροφή, και σε τακτά χρονικά διαστήματα, από αυτή που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Πιστεύουμε πως η πείνα για εμάς είναι μία κατάσταση συνεχόμενη και θεωρούμε πως χρειαζόμαστε αρκετή τροφή για να την καλύψουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Τρώμε συνέχεια, ακατάπαυστα χωρίς να μπορούμε να περιορίσουμε τα γεύματά μας στα απαραίτητα. Πώς θα μπορούσαμε όμως να απαλλαγούμε από μία τέτοια κατάσταση; Μπορεί να παρουσιάζει ένα βαθμό δυσκολίας και να χρειάζεται προσπάθεια για να βάλουμε ένα φρένο σε όλο αυτό που μας συμβαίνει, αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Αν επιτρέψουμε στην λαιμαργία να μπει στην ζωή μας και να καθορίζει την ημέρα μας τότε πολύ πιθανό είναι, σε μικρό χρονικό διάστημα, να μας δημιουργήσει προβλήματα.

Περιττό βάρος, κακή διάθεση, και ανεξέλεγκτη όρεξη για φαγητό είναι μερικά από αυτά που θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσουμε. Ο οργανισμός μας θα αντιδράσει αρνητικά σε αυτήν την κακή στάση ζωής που υιοθετήσαμε και είναι αρκετά επιβλαβή για την υγεία μας. Από τι όμως μπορεί να έχει προκληθεί μία τέτοια κατάσταση; Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να λύσετε το θέμα της λαιμαργίας μια και καλή. Μην αφήνετε τις αρνητικές καταστάσεις να ορίζουν τις μέρες σας και την διάθεσή σας αλλά απαλλαγείτε από εθισμούς που μόνο κακό μπορούν να σας κάνουν. Ο εθισμός στο φαγητό μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμός σας και στην ψυχολογία σας. Σκεφτείτε πολύ απλά πόσο άσχημα αισθάνεστε όταν βλέπετε την ζυγαριά σας να ανεβαίνει συνεχώς! Φυσικά και το θέμα της λαιμαργίας είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποια περιττά κιλά οπότε αντιδράστε άμεσα και με τις σωστές συμβουλές. Το θέμα δεν είναι να στερηθείτε τα πάντα αλλά να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή!

Λόγοι μπορεί να προκαλέσουν λαιμαργία

Για την αντιμετώπιση λαιμαργίας θα πρέπει πρώτα να βρείτε τις αιτίες. Κατά κύριο λόγο η λαιμαργία έχει σχέση με την ψυχολογική μας κατάσταση! Έντονο στρες, ισχυρό σοκ, άσχημα συναισθήματα που προκαλούνται από αρνητικές σκέψεις αλλά ακόμα και αυτό καταστροφικές τάσεις μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Τα αποτελέσματα είναι άμεση, συνεχής εξάρτηση από το φαγητό, αρκετά περιττά κιλά αλλά και βλάβες στον οργανισμό μας που είναι ικανές να προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα! Πέρα όμως από τους ψυχολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά σε μία τέτοια αντίδραση, έχει αποδειχθεί πως και τα ανθυγιεινά, εθιστικά σνακς βοηθούν στο να οδηγηθούμε σε μία τέτοια κατάσταση όπως επίσης και η καθιστική ζωή, η έλλειψη κοινωνικότητας και ο χρόνος που θεωρούμε πως δεν έχουμε τίποτα απολύτως να κάνουμε.

Κλεινόμαστε στο σπίτι χωρίς ενδιαφέροντα με συνέπεια να καταναλώνουμε, χωρίς να το καταλάβουμε, ατελείωτες ποσότητες φαγητού και κατά κύριο λόγο ανθυγιεινού φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας. Ουσιαστικά θεωρούμε πως νιώθουμε συνέχεια το αίσθημα της πείνας αλλά στην πραγματικότητα απλά δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μας τραβήξει την προσοχή και θα κάνει τον χρόνο μας να κυλήσει ευχάριστα. Αν καταλάβουμε για ποιόν λόγο βλέπουμε την λαιμαργία να είναι παρούσα στην δική μας περίπτωση τότε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και πιο εύκολα. Επίσης υπάρχει περίπτωση να μας την έχει δημιουργήσει ο συνδυασμός πολλών λόγων και τελικά να νιώθουμε πως η κατανάλωση φαγητού είναι ένα ξέσπασμα του εαυτού μας. Επειδή όμως η λαιμαργία δεν έχει τίποτα θετικό να μας προσφέρει, μάθετε περισσότερα για την δραστική αντιμετώπισή της.

Αντιμετώπιση λαιμαργίας

Αυτό που συμβαίνει συνήθως μέσα μας, όταν πρέπει να βρούμε λύσεις σε τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι να παλεύουμε με το “πρέπει” και το “δεν μπορώ”. Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πως δεν μας κάνει καλό και πρέπει σύντομα να βρούμε μία λύση αλλά και από την άλλη νιώθουμε πως δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις ο διατροφολόγος είναι αυτός που θα σας βγάλει από την δυσάρεστη θέση άμεσα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο είναι αυτή που θα σας ανοίξει αρχικά τον δρόμο ψάχνοντας βαθύτερα μέσα σας. Άλλωστε η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν είναι πια ένα θέμα ταμπού αφού σωστά έχουμε συνειδητοποιήσει πως η ψυχική μας υγεία είναι πολύ σημαντική και πως πολλά προβλήματα υγείας που πιθανόν να αντιμετωπίζουμε σχετίζονται άμεσα με την κακή μας ψυχολογική κατάσταση. Το κακό σε κάποια θέματα, όπως είναι η λαμαργία, είναι πως όσο το αφήνουμε τόσο πιο δύσκολο είναι να μπούμε σε μία σειρά αντιμετωπίζοντάς το αφού μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Άρα καλό είναι πριν κάνουμε οτιδήποτε να συνδυάσουμε έναν ψυχολόγο με έναν διατροφολόγο ώστε να πάρουμε τις σωστές και πολύτιμες συμβουλές τους και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως πρέπει βγαίνοντας από το αδιέξοδο. Λένε πως “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, έτσι ξεκινήστε σωστά και αντιμετωπίστε δραστικά την λαιμαργία!

Κάποιες φιλικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε στην καθημερινότητά σας για την αντιμετώπιση λαιμαργίας είναι να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάποιο χόμπι το οποίο θα σας βγάλει έξω από το σπίτι και συνεπώς μακριά από το ψυγείο και τα ντουλάπια! Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε διάφορα που σας ευχαριστούν μέσα στην μέρα και να ξεχνιέστε. Δώστε περισσότερη σημασία στην καλλιτεχνική φυση που μπορεί να διαθέτετε, επισκεφτείτε ένα γυμναστήριο, γραφτείτε σε μία ομάδα χορού, δημιουργήστε κατασκευές, τρέξτε στο πάρκο ακούγοντας μουσική, ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό ή κάντε κάποιο άθλημα. Οτιδήποτε και αν επιλέξετε να κάνετε θα σας αλλάξει την διάθεση και θα σας κάνει να ξεκολλήσετε για κάποιες ώρες από το φαγητό. Κάτι επίσης σημαντικό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τουλάχιστον να μην καταναλώνετε ανθυγιεινά σνακς για να καλύψετε την πείνα σας αλλά να ξεκινάτε τη ημέρα σας με ένα πρωινό που θα σας χαρίσει ενέργεια, όπως δημητρικά, αυγά, μέλι, ταχίνι, ψωμί ολικής άλεσης. Στην συνέχεια μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού μπορείτε να φάτε μία μπάρα δημητριακών ή φρούτα ώστε να μην πέσετε με τα μούτρα στο μεσημεριανό γεύμα σας. Το μεσημέρι καταναλώστε το φαγητό σας με την συνοδεία μίας εποχιακής σαλάτας και το απόγευμα μπορείτε επίσης να φάτε κάποια υγιεινά σνακς που θα σας ικανοποιήσουν και θα σας “χορτάσουν” μέχρι το βραδινό. Βασικό είναι να μην κάνετε υπερβολές μένοντας νηστικές στην προσπάθειά σας στην αντιμετώπιση λαιμαργίας γιατί αυτό θα έχει ως συνέπεια ξαφνικά να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής γρήγορα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα