Αντιμετώπιση βουλιμίας – 3 Τρόποι

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο έρχονται στο φως πολλά και ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις διάφορες μορφές που έχει μια διατροφική διαταραχή όπως είναι η βουλιμία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία έξαρση και εξάπλωση κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό τέτοιων διατροφικών διαταραχών. Τα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς, το υπερβολικό άγχος, οι πολλές υποχρεώσεις αλλά και η λάθος διαχείριση και αντιμετώπιση των συναισθημάτων σε συνδυασμό πάντα με την μεγάλη βαρύτητα που δόθηκε στο φαγητό ως μέσο χαλάρωσης και ηρεμίας από τις διάφορες καταστάσεις οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού σε επεισόδια βουλιμίας. Η αντιμετώπιση της βουλιμιάς όμως δεν είναι κάτι το ανέφικτο και φυσικά δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Όπως και κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την διατροφή σε συνδυασμό με τον ψυχολογικό παράγοντα απαιτεί υπομονή, επιμονή, στήριξη τόσο ψυχολογική όσο και ιατρική και φυσικά ισχυρή θέληση. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για την αντιμετώπιση της βουλιμίας, ενώ θα θέσουμε τα πραγματικά όρια αυτής της νόσου για να ξέρουμε ακριβώς τι είναι η βουλιμία ώστε να την αναγνωρίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε σωστά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο έτσι και με το θέμα της βουλιμίας έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που σε κάποια πράγματα έχει διαστρεβλωθεί η πραγματική της διάσταση, τα χαρακτηριστικά της και η πραγματική εικόνα της βουλιμίας.

Τι είναι η βουλιμία;

Η βουλιμία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν θα πρέπει να ονομάζουμε οποιαδήποτε διατροφική μας ατασθαλία ως βουλιμία. Για να πούμε με βεβαιότητα ότι ένας άνθρωπος πάσχει από βουλιμία θα πρέπει μέσα σε διάστημα ενός μήνα να έχει τουλάχιστον 4 με 5 υπερφαγικά –  βουλιμικά επεισόδια μετά από τα οποία προκαλεί κακό στον εαυτό του στην προσπάθειά του να αποβάλει την τροφή με διάφορους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα ο άνθρωπος που πάσχει από βουλιμία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών αλλά και φαγητών μετά από μια κατάσταση, ένα συμβάν ή μια απόφαση η οποία τον στεναχωρεί ή του δημιουργεί οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί. Έτσι στρέφει την προσοχή του αλλού και συγκεκριμένα στην κατανάλωση φαγητού. Επίσης πολύ σύνηθες είναι ένα άτομο να ξεσπάσει σε βουλιμικό επεισόδιο όταν νιώθει μοναξιά. Μετά το βουλιμικό επεισόδιο αυτός ο άνθρωπος νιώθει άσχημα, νιώθει τύψεις, σε ακραίες περιπτώσεις μισεί ή σιχαίνεται τον εαυτό του για αυτό που έκανε και προσπαθεί να αποβάλει το φαγητό από τον οργανισμό του. Οι συνηθέστεροι τρόποι με τους οποίους προσπαθεί να αποβάλει το φαγητό είναι η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών αλλά και η έντονη σωματική άσκηση. Ο άνθρωπος που πάσχει από βουλιμία όπως καταλαβαίνετε είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τις περισσότερες φορές υπερευαίσθητος και δεν μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις στη ζωή του. Η αδυναμία αυτή παίρνει την μορφή κάποιας διατροφικής διαταραχής. Εάν λοιπόν αναγνωρίζεται τον εαυτό σας σε αυτή την ανάλυση που κάναμε ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό γιατρό για την σωστή αντιμετώπιση βουλιμίας.

Η σωστή αντιμετώπιση βουλιμίας

Για να γίνει μια σωστή αντιμετώπιση βουλιμίας χρειάζεται αρχικά όπως είπαμε και απαραιτήτως μια επίσκεψη σε έναν γιατρό ειδικό στις διατροφικές διαταραχές ο οποίος και θα σας πει εάν πραγματικά πάσχετε από βουλιμία αλλά και θα σας μιλήσει για την σωστή αντιμετώπιση βουλιμίας. Για να έχετε όμως μια πρώτη εικόνα για το πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βουλιμίας εμείς εδώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα συγκεντρώσαμε όλους τους τρόπους και σας τους παρουσιάζουμε.

1. Σωστή διατροφική συμπεριφορά

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από βουλιμία έχουν κατά πλειοψηφία λανθασμένη άποψη για την σωστή διατροφή. Συνήθως πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν μάθει από την παιδική τους ηλικία και από τους γονείς τους να τα λύνουν όλα με το φαγητό. Είναι εκείνα τα παιδιά που οι γονείς ότι και εάν συνέβαινε τα απασχολούσαν, τα δωροδοκούσαν, τα ηρεμούσαν με το φαγητό. Έτσι ως ενήλικες συνεχίζουν αυτή τη λάθος διατροφική συμπεριφορά. Θα πρέπει λοιπόν εάν θέλετε να κάνετε μια σωστή αντιμετώπιση της βουλιμίας να ξαναμάθετε από την αρχή την έννοια του φαγητού και φυσικά να αλλάξετε διατροφική συμπεριφορά. Τρώμε μόνο για λόγους επιβίωσης και όχι για λόγους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς. Η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού μας και τρώμε μόνο για να κάνουμε καλό στον οργανισμό μας και όχι για να τον καταστρέψουμε ή να τον τιμωρήσουμε ή να τον ηρεμήσουμε και να τον χαλαρώσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η τροφή μας είναι το φάρμακο και όχι το δηλητήριο του οργανισμού. Ένας διατροφολόγος είναι ο κατάλληλος για να μας μάθει όσα πρέπει να γνωρίζουμε έτσι ώστε να υιοθετήσουμε μια σωστή διατροφή η οποία θα δρα αποτρεπτικά στη βουλιμία μας.

2. Γυμναστική για πλήρη αντιμετώπιση βουλιμίας

Η γυμναστική και η υιοθέτηση στόχων που έχουν να κάνουν με το σώμα μας είναι το κλειδί σύμφωνα με τους επιστήμονες για την πλήρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση βουλιμίας. Έτσι εάν πάσχετε από την συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή βρείτε το χόμπι που σας ταιριάζει και βάλετε το στην καθημερινότητα σας. Όταν ασχολούμαστε με ένα σπορ, ένα χόμπι ακόμα και ένα άθλημα αρχίζουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας αποκτούμε αυτοπεποίθηση και αγαπάμε το σώμα μας. Οι άνθρωποι που αγαπούν το σώμα τους, που έχουν στόχους αλλά και αυτοπεποίθηση δεν έχουν διατροφικά προβλήματα γιατί πολύ απλά αγαπούν τον εαυτό τους.

3. Εξωτερικεύστε τα συναισθήματα σας

Για σωστή αντιμετώπιση βουλιμίας θα πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε την οποιαδήποτε κατάσταση σας δημιουργεί στην ώθηση να καταναλώσετε τροφή για να αποφύγετε τα συναισθήματα σας. Πιο συγκριμένα εάν τρώτε όταν είστε στεναχωρημένες, όταν είσαστε  θυμωμένες, όταν νιώθετε μόνες σας ή ακόμα και όταν σας κάνουν μια παρατήρηση, τότε πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε την πηγή του προβλήματος και όχι να δημιουργείτε ένα παραπάνω πρόβλημα στον εαυτό σας με την κατανάλωση φαγητού, η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε τύψεις και εσάς σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε αδικημένη απλά πείτε σε αυτόν που σας δημιούργησε αυτό το συναίσθημα πως ακριβώς νιώθετε. Όταν νιώθετε μόνες σας πάρτε τηλέφωνο μια φίλη ή την μαμά σας ή κάποιο δικό σας άνθρωπο. Γενικά θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε την εκάστοτε ψυχολογική κατάσταση η οποία σας ωθεί στο φαγητό, να την εξωτερικεύετε και τέλος να την αντιμετωπίζετε εάν θέλετε να κάνετε μια σωστή αντιμετώπιση βουλιμίας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα