Χαλάρωση του δέρματος – Αιτίες και λύσεις

Η χαλάρωση του δέρματος είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες. Τι ακριβώς όμως είναι η χαλάρωση του δέρματος; Αν κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και δείτε πτυχώσεις στο δέρμα σας, δέρμα να ¨κρεμάει¨, ή ένα αρκετά ταλαιπωρημένο δέρμα, τότε είναι πολύ πιθανόν το δέρμα σας να έχει χαλαρώσει. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν θέλετε να καταπολεμήσετε την χαλάρωση του δέρματος, τότε θα πρέπει να κατανοήσετε τις αιτίες που την προκαλούν και να λάβετε τα σωστά μέτρα αντιμετώπισης. Παρακάτω θα δείτε τις πιο συνηθισμένες αιτίες χαλάρωσης του δέρματος, καθώς και ορισμένες λύσεις για το πρόβλημα αυτό.

Χαλάρωση του δέρματος – Οι αιτίες

1. Η γήρανση του δέρματος

Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες χαλάρωσης είναι η γήρανση του δέρματος. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, το δέρμα της χάνει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία αποτελούν τον “συνδετικό ιστό” του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να χαλαρώνει, να “κρεμάει” ή να δημιουργεί ρυτίδες.

2. Η ηλιακή ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της χαλάρωσης. Οι ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κύτταρα και πρόωρη γήρανση. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και χαλαρώνει.

3. Το γρήγορο αδυνάτισμα

Άλλη μια πολύ συνηθισμένη αιτία χαλάρωσης του δέρματος είναι το γρήγορο αδυνάτισμα. Το δέρμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτές τις πολύ γρήγορες μεταβολές και “κρεμάει”. Αυτή είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση. Πολλές γυναίκες καταφέρνουν να χάσουν κιλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο αυτό έχει και τα αρνητικά του. Ένα από αυτά είναι και η χαλάρωση του δέρματος.

Χαλάρωση του δέρματος – Οι λύσεις

1. Η ενυδάτωση

Αν το πρόβλημα μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται, τότε η καλή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Μια καλή ενυδατική κρέμα με βιταμίνη Α, βιταμίνη C, και οξέα όπως άλφα υδροξύ ή βήτα υδροξύ μπορεί να παρέχει κάποια ορατή σύσφιξη. Να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα νερού έτσι ώστε να ενυδατώνεστε και από μέσα προς τα έξω.

2. Τροφές με αντιοξειδωτικά

Μπορείτε να τρώτε τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα οποία παρέχουν στο δέρμα σας τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά επιλέξτε αυτές τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (σχεδόν όλα τα φρούτα περιέχουν). Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό και πιο ζωντανό. Οι φράουλες και τα κεράσια είναι ό,τι πρέπει για εσάς.

3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών

Στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα της χαλάρωσης, καλό είναι να ενδυναμώσετε τους μύες. Η ενδυνάμωση των μυών μπορεί να σφίξει την περιοχή με αποτέλεσμα να περιοριστεί το πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος. Για να πετύχετε σύσφιξη των μυών, αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βαράκια ή πιλάτες. Αν το πρόβλημα της χαλάρωσης βρίσκεται στην κοιλιά, τότε οι ασκήσεις για κοιλιακούς θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Γενικά επιλέξτε να γυμνάσετε την ομάδα μυών που βρίσκεται κάτω από το χαλαρό δέρμα.

4. Κρέμες σύσφιξης του δέρματος

Το πρόβλημα της χαλάρωσης μπορείτε να το περιορίσετε με ορισμένες κρέμες σύσφιξης της επιδερμίδας που θα βρείτε στο εμπόριο. Επιλέξτε μια καλή και δεν θα χάσετε. Οι κρέμες αυτές πολλές φορές βοηθούν στην ενίσχυση της κυκλοφορίας αλλά και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.

5. Βότανα για σύσφιξη του δέρματος

Άλλος ένας τρόπος για να περιορίσετε τη χαλάρωση του δέρματος είναι τα βότανα που βοηθούν στη σύσφιξη. Ορισμένα από αυτά είναι το πράσινο τσάι, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, το αμυγδαλέλαιο, και διάφορα στυπτικά βότανα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Βότανα για σύσφιξη δέρματος

6. Προστασία από τον ήλιο

Όπως είπαμε και παραπάνω, η έκθεση σε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πολλά δερματικά προβλήματα. Φροντίστε λοιπόν να προστατεύετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία, έτσι ώστε να μην γεράσει πρόωρα. Ένα καλό αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα, είναι μια καλή λύση. Άλλη μια καλή λύση είναι ο σωστός ρουχισμός (καπέλα, κ.τ.λ.).

7. Το μασάζ

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει με το πρόβλημα της χαλάρωσης. Κάντε μόνες σας μασάζ στις περιοχές που έχουν το πρόβλημα έτσι ώστε να τονίσετε την κυκλοφορία. Η χρήση ειδικών ελαίων για μασάζ μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερα τα αποτελέσματα.

8. Η πρόληψη (μην αδυνατίζετε γρήγορα)

Αν αδυνατίσετε με πολύ γρήγορο ρυθμό, τότε είναι πολύ πιθανόν το δέρμα σας να παρουσιάσει χαλάρωση. Φροντίστε να μην αδυνατίζετε με γρήγορο ρυθμό και θα αυξήσετε την πιθανότητα να περιορίσετε την χαλάρωση.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα