Συνδυασμοί τροφών για καλύτερη υγιεινή διατροφή

Ίσως να ξέρετε ήδη ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα για σας και ποια όχι. Ωστόσο όταν αναφερόμαστε στην υγιεινή διατροφή με όλη την σημασία της έννοιας, αυτό ίσως να μην είναι αρκετό. Μερικές φορές, αυτό που μετράει περισσότερο στην υγιεινή διατροφή είναι ο συνδυασμός των τροφών έτσι ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα αναφέρει ορισμένους συνδυασμούς τροφών  που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την υγεία μιας γυναίκας.

Turmeric (Κουρκούμη) και σολομός

Η κουρκούμη είναι ένα βότανο, το οποίο τρώγεται κυρίως ως μυρωδικό στις ασιατικές χώρες. Η κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Ο σολομός έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Όταν αυτά τα δύο τρόφιμα συνδυαστούν, τότε οι ευεργετικές ιδιότητες των ω3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο σολομό λαμβάνουν τεράστια ώθηση. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη προστασία του νευρικού συστήματος από τη φθορά του χρόνου. Επίσης, ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών, αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερόλης, η οποία βελτιώνει την υγεία της καρδιάς δεδομένου ότι προστατεύει τις αρτηρίες από την κακή χοληστερόλη.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και κρεμμύδια

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καλαμπόκι, το καφέ ρύζι, το κριθάρι και  το σιτάρι περιέχουν σίδηρο και ψευδάργυρο σε διαφορετικές ποσότητες. Τα δύο αυτά μέταλλα απορροφούνται από το ανθρώπινο σώμα πολύ πιο εύκολα με την παρουσία των θειούχων ενώσεων που υπάρχουν στο κρεμμύδι. Οι ενώσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τα δάκρυα που προκαλούνται κατά τον καθαρισμό των κρεμμυδιών, ωστόσο βοηθούν πολύ στην καλύτερη απορρόφηση των παραπάνω μετάλλων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φασόλια με διάφορα λαχανικά

Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Όταν συνδυαστούν με διάφορα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το σπανάκι και οι πατάτες, τότε βοηθούμε το σώμα μας να κινηθεί στην κατεύθυνση της απώλειας βάρους. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C δεν βοηθούν άμεσα στην απώλεια κιλών. Ωστόσο συνήθως περιέχουν υδατοδιαλυτές θρεπτικές ουσίες, γεγονός που τα κάνει να είναι τρόφιμα με πολύ χαμηλές θερμίδες. Ο συνδυασμός φασόλια και λαχανικά δεν θα επιτρέψει στον οργανισμό να αποκτήσει περιττά κιλά. Επίσης, η περιεκτικότητα σε σίδηρο από τα φασόλια απορροφάται καλύτερα από το ανθρώπινο σώμα με την ταυτόχρονη παρουσία της βιταμίνης C από τα λαχανικά.

Ντομάτα και ελαιόλαδο

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, σε σημαντικές ποσότητες. Αυτό το αντιοξειδωτικό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη δημιουργία της καλή χοληστερόλης στο σώμα. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα με την παρουσία του ελαιολάδου και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά. Επίσης βοηθάει στον καθαρισμό του αίματος. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών ενισχύει επίσης την πρωτεϊνοσύνθεση και βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μειώνει και τις επιπτώσεις της υπέρτασης.

Μπρόκολο και μουστάρδα

Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή Βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και μιας ένωσης που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Αυτή η ένωση παρουσιάζει αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Η απορρόφηση της σουλφοραφάνης από τον οργανισμό είναι καλύτερη με την παρουσία ενός ενζύμου (myrosinase) που βρίσκεται στη μουστάρδα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών βοηθάει στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων στο ουροποιητικό, στο απεκκριτικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα και στο παχύ έντερο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα