Ομορφιά: Υποκειμενική ή Αντικειμενική;

Πολλές φορές ακούμε την έκφραση “η ομορφιά είναι υποκειμενική”. Είναι όμως έτσι ή μήπως η ομορφιά είναι αντικειμενική; Η αλήθεια ίσως κρύβεται κάπου στη μέση. Η ομορφιά είναι υποκειμενική δεδομένου ότι το γούστο και οι προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου δεν είναι ίδια, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η ομορφιά βασίζεται και σε ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Εδώ, στο περιοδικό Δυναμική Γυναίκα αναφέρουμε ποια είναι τα υποκειμενικά και ποια τα αντικειμενικά κριτήρια που επηρεάζουν άμεσα την συνολική εικόνα μιας γυναίκας όσο αφορά το θέμα “ομορφιά”.

Υποκειμενική ομορφιά

Γούστο – Προτιμήσεις

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το γούστο και οι προτιμήσεις είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Βέβαια ακόμα και το γούστο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι επηρεασμένο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη μόδα, κ.τ.λ. Αυτό έως ένα βαθμό ισχύει, ωστόσο οι προσωπικές προτιμήσεις της κάθε γυναίκας θα πρέπει να θεωρούνται ως ένα εντελώς υποκειμενικό κριτήριο.

Αποχρώσεις

Τα χρώματα που έχει κάθε γυναίκα (απόχρωση της επιδερμίδας, χρώμα μαλλιών, χρώμα ματιών, κ.τ.λ.) είναι άλλο ένα υποκειμενικό κριτήριο ομορφιάς. Έτσι, άλλοι θεωρούν πιο όμορφη μια γυναίκα που είναι ξανθιά, ενώ άλλοι προτιμούν περισσότερο τις καστανές. Το ίδιο συμβαίνει και με την απόχρωση της επιδερμίδας, το χρώμα των ματιών, κ.τ.λ. Πρόκειται για εντελώς υποκειμενικά κριτήρια.

Ένδυση – Υπόδηση

Στη συνολική εικόνα της γυναίκας, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ρούχα, τα παπούτσια, διάφορα αξεσουάρ, κ.τ.λ. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το πόσο ομορφιά προσδίδει το κάθε ρούχο στη γυναίκα είναι ένας εντελώς υποκειμενικός παράγοντας και πολλές φορές εξαρτάται και από τη μόδα. Άλλες γυναίκες τους αρέσει να ντύνονται προκλητικά, ενώ σε άλλες αρέσουν τα πιο διακριτικά ρούχα. Επίσης, άλλες γυναίκες τους αρέσει να ντύνονται με ένα συγκεκριμένο στιλ, ενώ άλλες γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα να δοκιμάσουν ακόμα και εντελώς διαφορετικά στιλ. Όπως καταλαβαίνουμε, η ομορφιά που προσδίδουν τα ρούχα είναι υποκειμενική και εξαρτάται από τις προτιμήσεις και απόψεις της κάθε γυναίκας. Για αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά ρούχα. Για να καλύψουν τα γούστα κάθε γυναίκας.

Χτένισμα μαλλιών

Ίσως να υπάρχουν κάποια χτενίσματα που να ταιριάζουν περισσότερο σε συγκεκριμένες γυναίκες, ωστόσο η συνολική εικόνα της ομορφιάς μιας γυναίκας, όσο αφορά το χτένισμα των μαλλιών της, είναι ένα εντελώς υποκειμενικό κριτήριο. Σε άλλες γυναίκες αρέσουν τα μακριά ίσια μαλλιά και σε άλλες τα κοντά. Άλλες τους αρέσουν τα φιλαριστά, σε άλλες τα κυματιστά και σε άλλες τα καρέ. Οι επιλογές είναι αμέτρητες όπως και οι προτιμήσεις των γυναικών.

Στην υποκειμενική ομορφιά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το στιλ, ο τύπος και ο τρόπος του μακιγιάζ, τα χρώματα του μακιγιάζ, κ.τ.λ. που για λόγους συντομίας δεν χρειάζεται να αναφερθούμε.

Αντικειμενική ομορφιά

Βάρος

Μπορεί όπως λένε ορισμένοι άντρες να προτιμούν τις γυναίκες με πιασίματα, ωστόσο όταν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση λίπους, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ένα αντικειμενικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ομορφιά της γυναίκας. Το υπερβολικό βάρος δεν θεωρείται υγιές και γι’ αυτό και πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποιος άντρας που θα το θεωρήσει σέξι. Αντικειμενικά, οι αδύνατες γυναίκες (όχι οι κοκαλιάρες), τείνουν να αρέσουν περισσότερο από τις γυναίκες που έχουν περιττά κιλά. Σε κάθε γυναίκα υπάρχει ένα εύρος μάζας που θεωρείται το ιδανικό βάρος.

Ύψος

Πρόκειται για ένα κριτήριο που μπορούμε να πούμε ότι κατατάσσεται και στην υποκειμενική ομορφιά και στην αντικειμενική ομορφιά. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, σε άλλους άντρες αρέσουν πιο πολύ οι ψηλές και σε άλλους πιο πολύ οι κοντές. Αυτό ίσως πολλές φορές να έχει να κάνει και με το δικό τους ύψος. Από την άλλη πλευρά η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών (αν όχι όλες) συνηθίζουν να φοράνε παπούτσια που τους προσδίδει επιπλέον ύψος (παπούτσια με τακούνια). Όπως φαίνεται, οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν πιο πολύ ύψος. Γιατί να συμβαίνει όμως αυτό; Ίσως γιατί βαθιά μέσα τους, θεωρούν ότι το ύψος είναι ένας αντικειμενικός παράγοντας ομορφιάς.

Σφιχτό σώμα

Το σφιχτό σώμα αντικειμενικά είναι πιο σέξι από το χαλαρό σώμα. Για αυτό άλλωστε και αρκετός κόσμος παιδεύεται με διάφορες γυμναστικές όπως αεροβική γυμναστική, βάρη, πιλάτες, γιόγκα, κ.τ.λ. Με τη γυμναστική μπορεί μια γυναίκα να πετύχει σύσφιξη και ανόρθωση των γλουτών, σύσφιξη του στήθους, σύσφιξη της κοιλιάς και πολλά άλλα.

Υγιές δέρμα

Αναφερόμαστε τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Όσο αφορά το πρόσωπο, οι ρυτίδες, τα σπυράκια, διάφορα άλλα σημάδια, κ.τ.λ. αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια που επηρεάζουν αρνητικά την ομορφιά της γυναίκας. Άλλωστε και ποια γυναίκα δεν θα ήθελε μια λεία και απαλή επιδερμίδα προσώπου. Όσο αφορά το σώμα, η χαλάρωση, οι ραγάδες και η κυτταρίτιδα αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην βελτίωση της συνολικής εικόνας της γυναίκας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα