Αντηλιακό – Σωστή χρήση

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, UVA ή UVB που περιέχουν οι ηλιακές ακτίνες αποτελούν πολλές φορές τις αιτίες εμφάνισης των συμπτωμάτων της πρόωρης γήρανσης του δέρματος,  ρυτίδες, αφυδάτωση, εγκαύματα ακόμα και καρκίνοι του δέρματος. Το πιο σημαντικό προϊόν που διατίθενται στην αγορά για την φροντίδα και την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας  είναι το αντηλιακό. Ωστόσο πολλές γυναίκες δεν το χρησιμοποιούν σωστά.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του αντηλιακού να προστατεύσει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία είναι:

  • το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να απορροφήσει το αντηλιακό
  • η ποσότητα του αντηλιακού που εφαρμόζεται
  • και η συχνότητα της εφαρμογής.

Υπεριώδης ακτινοβολία

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη (UV) ακτινοβολία που χωρίζεται σε κατηγορίες με βάση το μήκος κύματος. Η UVC ακτινοβολία απορροφάται από την ατμόσφαιρα και δεν προκαλεί βλάβη του δέρματος. Η UVB ακτινοβολία επηρεάζει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και είναι ο κύριος παράγοντας υπεύθυνος για τα ηλιακά εγκαύματα. Η UVB ακτινοβολία δεν διαπερνά το γυαλί, και η έντασή της εξαρτάται από την ώρα της ημέρας και την εποχή. Η UVA ακτινοβολία διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα. Η ένταση της ακτινοβολίας UVA είναι πιο σταθερή από την ακτινοβολία UVB. Επίσης, η UVA, δεν φιλτράρεται από γυαλί, δηλαδή μπορεί να το διαπεράσει.

Αντηλιακά συστατικά

Τα αντηλιακά συστατικά μπορούν να χωριστούν σε χημικές ενώσεις που αντανακλούν με φυσικό τρόπο την ακτινοβολία ή σε χημικές ενώσεις που απορροφούν την ακτινοβολία. Τα αντηλιακά που αντανακλούν την ακτινοβολία είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της έκθεσης του δέρματος στο φάσμα της ακτινοβολίας UVA και UVB. Τα παλαιότερα αντηλιακά προϊόντα περιείχαν ουσίες όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου που είναι αδιαφανές και επομένως ήταν αντιαισθητικό. Άλλωστε σε καμία δεν θα άρεσε να είναι στην παραλία βαμμένη άσπρη από το αντηλιακό.  Ωστόσο, ορισμένα βελτιωμένα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν διοξειδίου του τιτανίου που δεν είναι και τόσο αδιαφανές υλικό και παρέχουν άριστη προστασία. Η κατηγοριοποίηση των συστατικών ενός αντηλιακού έχει να κάνει  με το είδος της ακτινοβολίας που απορροφούν. Έτσι έχουμε τους απορροφητές UVA  και τους απορροφητές UVB.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα αντηλιακά 

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας μετρά το ποσό της απορρόφησης UVB, αλλά δεν υπάρχει καμία μέθοδος αναφοράς για την απορρόφηση UVA. Ο μόνος τρόπος να καθοριστεί εάν ένα αντιηλιακό προστατεύει πράγματι από την ακτινοβολία UVA και UVB είναι να εξετάσουμε τα συστατικά του. Ένα καλό αντηλιακό θα πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και να περιέχει οπωσδήποτε συστατικά όπως  avobenzone, διοξείδιο του τιτανίου ή οξειδίου του ψευδαργύρου.

Εφαρμόζοντας σωστά ένα αντηλιακό

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν σωστά το αντηλιακό τους. Κατ’ αρχήν συνήθως εφαρμόζεται μόνο το 25% έως 50% της συνιστώμενης ποσότητας. Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται αρκετά γενναιόδωρα (μην τσιγκουνεύεσαι να βάλεις). Το δέρμα χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά για να τα απορροφήσει, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγεις έξω στον ήλιο. Επίσης, τα αντηλιακά πρέπει  να είναι το τελευταίο προϊόν που εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα ειδικά στο πρόσωπο, δεδομένου ότι ορισμένα αντηλιακά μπορεί μην λειτουργήσουν σωστά εάν χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με ενυδατικές κρέμες ή άλλα καλλυντικά προϊόντα που έχουν ως βάση το νερό.

Τακτική εφαρμογή αντηλιακού

Οι περισσότερες οδηγίες  σχετικά με τα αντηλιακά συνιστούν συχνή εφαρμογή τους ωστόσο ο όρος “συχνά” είναι ασαφής. Μια κοινά αποδεκτή οδηγία είναι να ξανά – εφαρμόζεται αντηλιακό μετά από 2-4 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, μια μελέτη έχει δείξει ότι η επανεφαρμογή αντηλιακού από 20 έως 30 λεπτά μετά από έκθεση στον ήλιο είναι πιο αποτελεσματική από το να περιμένουμε 2 ώρες. Είναι πιθανό ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι πιο λογική δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετή ποσότητα αντηλιακού αρχικά, με αποτέλεσμα η επανεφαρμογή του αντηλιακού σε σύντομο χρονικό διάστημα να απαιτείται. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά μετά από το κολύμπι,  την υπερβολική εφίδρωση, ή το σκούπισμα με την πετσέτα.

Καθημερινά αντηλιακά

Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού με χαμηλό δείκτη προστασίας (15) έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της καταστροφής του δέρματος από τη σπανιότερη χρήση αντηλιακού με υψηλότερο δείκτη προστασίας.

Τα αντηλιακά και εντομοαπωθητικά

Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα ενός αντηλιακού μέχρι και στο ένα τρίτο. Όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί, καλύτερα να επιλέγετε έναν υψηλότερο δείκτη προστασίας και να κάνετε συχνότερες επαλείψεις.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα