10 Συμβουλές υγιεινής διατροφής

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κλειδί στην υγιεινή διατροφή είναι η διάρκεια, η ποικιλία και η ισορροπία. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεται ένα μεγάλο εύρος τροφών, ενώ ταυτόχρονα οι τροφές αυτές θα πρέπει να περιέχουν όσες ακριβώς θερμίδες χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Επίσης δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ μεγάλη ποσότητα από συγκεκριμένες ουσίες ή καλύτερα, θα πρέπει όλες οι θρεπτικές ουσίες να λαμβάνονται σε ισορροπία. Ορίστε λοιπόν 10 συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή.

Τροφές με υψηλή θρεπτική αξία

Να τρώτε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Χρειάζεται περισσότερο από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία, και κανένα τρόφιμο δεν τα παρέχει όλα αυτά. Η εβδομαδιαία διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως επίσης και το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια άλλα και άλλα πρωτεϊνικά τρόφιμα. Το  πόσο θα πρέπει να φάτε εξαρτάται από τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Φρούτα, λαχανικά τρόφιμα ολικής άλεσης

Απολαύστε φρούτα δημητριακά και τα λαχανικά. Έρευνες καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα. Να τρώτε 2-4 μερίδες φρούτων και 3-5 μερίδες λαχανικών. Αν δεν σας αρέσουν τα λαχανικά δώστε τους μια δεύτερη ευκαιρία. Κοιτάξτε μέσα σε βιβλία μαγειρικής για καινούρια φαγητά (που περιλαμβάνουν λαχανικά). Ίσως μερικά από αυτά κερδίσουν την εκτίμησή σας.

Υγιές βάρος

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το κατάλληλο βάρος για εσάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, το ύψος σας, την ηλικία και την κληρονομικότητα. Η περίσσεια σωματικού λίπους αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου και άλλων ασθενειών. Από την άλλη πλευρά εάν ένας άνθρωπος είναι πάρα πολύ αδύνατος τότε πιθανώς να αυξηθεί ο κίνδυνος για οστεοπόρωση, διαταραχές της εμμηνορρυσίας και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης δεν είναι και ότι καλύτερο να παρατηρείται συνεχώς αυξομείωση του βάρους δηλαδή για λίγο καιρό δίαιτα μετά σαβουροφαγία μετά ξανά δίαιτα, κ.τ.λ. Στο άρθρο ιδανικό βάρος για γυναίκες αναφέρουμε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τις γυναίκες.

Μέγεθος μερίδων 

Να τρώτε μέτριες μερίδες. Αν κρατάτε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο και να φάτε τα τρόφιμα που θέλετε και μείνετε ταυτόχρονα υγιείς. Ξέρατε ότι η συνιστώμενη μερίδα μαγειρεμένο κρέας είναι παρόμοια σε μέγεθος με μια τράπουλα; Ένα μέτριο πορτοκάλι θεωρείται ότι είναι μία μερίδα φρούτων και ένα φλιτζάνι  του τσαγιού ζυμαρικά ισούται με 2 μερίδες;

Τακτικά γεύματα

Τρώτε τακτικά γεύματα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πείνα εκτός ελέγχου και συχνά οδηγεί σε υπερφαγία. Όταν είστε πολύ πεινασμένες, είναι πολύ πιθανό να ξεχάσετε την υγιεινή διατροφή και να επιτεθείτε σε όλα τα “απαγορευμένα τρόφιμα”. Το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πείνας, αλλά μην τρώτε τόσο πολύ ώστε τα σνακ σας να γίνονται σαν ένα ολόκληρο γεύμα.

Μειώστε ορισμένα τρόφιμα (Μην τα απαγορεύσετε τελείως)

Οι άνθρωποι τρώνε και για ευχαρίστηση και για επιβίωση. Αν τα αγαπημένα σας φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη, το κλειδί είναι να ελαττωθούν σε επιτρεπτές ποσότητες και όχι να απαγορευτούν τελείως. Άλλωστε αν τα απαγορεύσετε στον εαυτό σας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή να μην το τηρήσετε και να ξεσπάσετε έντονα πάνω σε χαμηλής ποιότητας τρόφιμα.

Διατροφή και ισορροπία

Ισορροπήστε τις επιλογές τροφίμων με την πάροδο του χρόνου. Δεν χρειάζεται κάθε τρόφιμο να είναι “τέλειο”. Κατά την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη, επιλέξτε ως συνοδευτικά άλλα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα συστατικά. Αν δεν καταναλώσετε κάποια ομάδα τροφίμων την μία ημέρα, φροντίστε να το κάνετε την επόμενη.

Γνωρίστε τις παγίδες στην διατροφή σας

Για να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, πρέπει πρώτα να βρείτε ποια είναι τα λάθη. Σε ένα χαρτί γράψτε τι είναι αυτά που τρώτε για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, ελέγξτε τη λίστα σας και δείτε τις κακές σας συνήθειες. Μήπως προσθέτετε πολύ βούτυρο, πολύ ζάχαρη ή πολύ αλάτι; Τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά; Αν όχι, ίσως να σας λείπουν ορισμένες βασικές θρεπτικές ουσίες.

Κάντε τις αλλαγές σταδιακά

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν “super” ή εύκολες απαντήσεις για μια υγιεινή διατροφή, μην περιμένετε να αναδιοργανώσετε πλήρως τις διατροφικές σας συνήθειες μέσα σε μια μέρα.  Η γρήγορη και απότομη αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά με αποτέλεσμα να μην αντέξετε τις καινούριες καλές συνήθειες ή να νιώθετε ότι πεινάτε συνεχώς.  Από την άλλη πλευρά, οι μικρές αλλαγές σταδιακά, μπορούν να κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή. Αρχίστε να διορθώνετε τις υπερβολές ή τις σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά για αρχή και όλα θα πάνε καλά.

Θυμηθείτε

Τα τρόφιμα δεν είναι καλά ή κακά. Όλα έχουν να κάνουν με τη μη ισορροπία στις ποσότητες. Μην αισθάνεστε ενοχές αν αγαπάτε τρόφιμα όπως μηλόπιτα, πατατάκια, σοκολάτες ή παγωτά. Φάτε τα με μέτρο και σε μικρές ποσότητες. Επίσης επιλέξτε και άλλα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας που παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα