Πόσο κοστίζει ένας γάμος;

Το κόστος του γάμου είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά νέα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν σύντομα. Όπως όλες γνωρίζουμε, ο γάμος είναι ένα κοινωνικό γεγονός και μια εκδήλωση αμοιβαίας αγάπης του ζευγαριού, δηλαδή είναι η φυσική εξέλιξη μιας σοβαρής σχέσης. Για πολλές γυναίκες ο γάμος είναι ένα όνειρο ζωής για αυτό το λόγο τα θέλουν όλα τέλεια και καλά κάνουν. Ωστόσο υπάρχει ένας φραγμός που δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από το κόστος του γάμου. Αλήθεια, πόσο κοστίζει ένας γάμος; Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα κόστη ενός γάμου έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να κάνετε έναν προϋπολογισμό για το δικό σας γάμο.

Κόστος νυφικού

Το κόστος του νυφικού μπορεί να έχει μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις τις νύφης και την οικονομική κατάσταση του ζευγαριού. Στα νυφικά υπάρχουν δύο λύσεις. Η ενοικίαση και η αγορά. Στην ενοικίαση ενός νυφικού, οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 1500 ευρώ. Μιλάμε πάντα για συνηθισμένα νυφικά που δεν ξεφεύγουν σε τιμές. Όσον αφορά την αγορά ενός νυφικού, μπορείς να υπολογίσεις τιμές από 1400 ευρώ έως όσο μπορείς να φανταστείς. Ας βάλουμε έναν μέσο όρο γύρω στα 1800 με 1900 ευρώ. Όσο αφορά τα νυφικά παπούτσια να υπολογίζεις ότι το κόστος τους κυμαίνεται περίπου στα 200-300 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις.

Κόστος – γαμπριάτικο κοστούμι

Το κόστος για το γαμπριάτικο κοστούμι έχει επίσης μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις όπως και στα νυφικά, ωστόσο η τιμή για αγορά γαμπριάτικου κοστουμιού είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τα νυφικά. Ένα γαμπριάτικο κοστούμι κοστίζει από 250 με 300 ευρώ έως ………(ας μην πούμε έως πόσο μπορεί να φτάσει για να μην πάθει καμία συγκοπή ο γαμπρός). Μια μέση τιμή στο κόστος του γαμπριάτικου κοστουμιού είναι περίπου τα 800-900 ευρώ.

Κόστος δεξίωσης

Το κόστος της δεξίωσης του γάμου εξαρτάται από τον αριθμό των καλεσμένων και το μέρος που θα γίνει η δεξίωση. Έτσι παίζει ρόλο το αν η δεξίωση θα γίνει σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, σε κάποιο κτήμα (αν είναι καλοκαίρι), ή σε οτιδήποτε άλλο. Επίσης, το κόστος της δεξίωσης επηρεάζεται και με το αν θα επιλεγεί ζωντανή μουσική ή DJ, το στολισμό, κ.τ.λ. Για 200 -250 άτομα καλεσμένους σε νυχτερινό κέντρο να υπολογίζεις γύρω στα 8000 με 9000 ευρώ (μπορεί να βρεις και φθηνότερα). Αν θελήσεις ζωντανή μουσική τότε βάλε extra περίπου 800 με 1200 ευρώ για την ορχήστρα. Σε αντίθετη περίπτωση το κόστος για το DJ είναι περίπου 300 ευρώ.

Προσκλητήρια γάμου – κόστος

Το κόστος για τα προσκλητήρια του γάμου κυμαίνεται από περίπου 1 ευρώ / ανά προσκλητήριο στις οικονομικές περιπτώσεις και μπορεί να φτάσει έως και 5 ευρώ αν το ζευγάρι επιθυμεί κάτι πιο ακριβό. Μια μέση συνηθισμένη τιμή κυμαίνεται περίπου στα 2,5 με 3 ευρώ το προσκλητήριο.

Μπομπονιέρες – κόστος

Οι μπομπονιέρες είναι για να γλυκάνουν τους καλεσμένους του ζευγαριού αμέσως μετά τη στέψη. Πολλά ζευγάρια που τα θέλουν όλα τέλεια στο γάμο τους, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή της μπομπονιέρας. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 2 με 3 ευρώ ανά μπομπονιέρα ωστόσο η τιμή μπορεί να μικρύνει αν πρόκειται για μεγάλη παραγγελία ή για ένα πιο απλό σχέδιο. Επίσης υπάρχουν μπομπονιέρες που μπορεί το κόστος τους να φτάσει ακόμα και 5 ευρώ ανά τεμάχιο. Βέβαια αυτές είναι εξαιρετικές περιπτώσεις και για ζευγάρια που είναι οικονομικά ευκατάστατα.

Φωτογράφιση – βιντεοσκόπηση του γάμου

Ένα τόσο χαρμόσυνο γεγονός όπως ο γάμος, μένει για πάντα στη μνήμη τόσο του γαμπρού, όσο και της νύφης. Ωστόσο εκτός από αναμνήσεις, οι καλές φωτογραφίες και η σωστή βιντεοσκόπηση του γάμου είναι ένα must. Να φροντίσεις να προσλάβεις έμπειρο team φωτογράφων που έχει ξανακάνει αρκετές φορές αυτή τη δουλειά. Η καλή φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του γάμου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Πολλά είναι τα ζευγάρια που δεν μένουν ευχαριστημένοι με το φωτογράφο που επέλεξαν για αυτό να προσέξεις ιδιαίτερα. Το κόστος για τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του γάμου είναι αρκετά σχετικό αλλά κυμαίνεται περίπου στα 1000 με 1500 ευρώ. Ανάλογα βέβαια και με τον φωτογράφο.

Βέρες – κόστος

Οι βέρες είναι ένα κόσμημα που θα φοράει το ζευγάρι για όλη του τη ζωή. Και μόνο αυτό αν αναλογιστεί κανείς θα πρέπει να ξοδέψει κάτι παραπάνω στις βέρες και αν δεν φτάνουν τα χρήματα, τότε καλύτερα να κόψει από οπουδήποτε αλλού εκτός από τις βέρες. Το κόστος στις βέρες ανέρχεται περίπου στα 300 -700 ευρώ για συνηθισμένες βέρες. Βεβαίως υπάρχουν και φθηνότερες όπως και αρκετά ακριβότερες.

Στολισμός εκκλησίας – κόστος

Όταν ο γάμος γίνεται σε εκκλησία, τότε συνηθίζεται να την στολίζουν τόσο στο προαύλιο όσο και στο εσωτερικό της. Το κόστος για το στολισμό της εκκλησίας κυμαίνεται περίπου στα 700 – 800 ευρώ.

Αν αναλογιστούμε και διάφορα άλλα έξοδα όπως:

  • νυφική ανθοδέσμη: 50 ευρώ
  • στέφανα 200 ευρώ
  • νυφικά χτενίσματα – μακιγιάζ 250 ευρώ
  • γαμήλιο ταξίδι 2000 ευρώ
  • απρόβλεπτα (να υπολογίζεις τουλάχιστον 3000 ευρώ)

Αν αθροίσουμε τις μέσες τιμές για όλα τα παραπάνω, τότε η απάντηση στην ερώτηση “πόσο κοστίζει ένας γάμος;” είναι ότι το κόστος του γάμου ανέρχεται περίπου στις 17.000 ευρώ. Αν δεν διαθέτεις τόσα πολλά χρήματα μην αγχώνεσαι, ούτε να κάνεις ένα βήμα πίσω για τη μεγάλη απόφαση που πήρες να παντρευτείς. Οι τιμές που αναφέραμε είναι τυπικές και σίγουρα μπορείς να βρεις αρκετά φθηνότερες. Τώρα που μπήκες στο χορό θα το χορέψεις το “Ησαΐα χόρευε”.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα