Αντιοξειδωτικά και ελεύθερες ρίζες. Τι να τρως για να αποκτήσεις έναν υγιή οργανισμό

Τα αντιοξειδωτικά είναι δραστικές θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία και την πρόληψη κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξείδωση. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα σε κάθε άνθρωπο ακόμα και αν ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Ο λόγος είναι ότι όσο και να προσέχει και ότι και να κάνει μια γυναίκα, πάλι θα εκτεθεί στις ελεύθερες ρίζες.

Πώς δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες

Μερικές ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από φυσικές δραστηριότητες του οργανισμού όπως αναπνοή, μεταβολισμός, κ.τ.λ. Άλλες δημιουργούνται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να εξουδετερώσουν ορισμένα βακτήρια και ιούς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ελεύθερες ρίζες που οφείλουν την ύπαρξή τους στην ρύπανση, στην ακτινοβολία, σε ζιζανιοκτόνα και στον καπνό του τσιγάρου. Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και τα κάνουν πιο ευάλωτα και επιρρεπή σε ασθένειες.

Το σώμα μπορεί να αντισταθεί και να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από την κακή διατροφή, τις κακές συνήθειες, την αϋπνία, το άγχος, της ρύπανσης, του καπνίσματος, κ.τ.λ., ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και την ηλικία παρατηρείται συσσώρευση ελεύθερων ριζών οι οποίες προκαλούν σοβαρές ζημιές στα κύτταρα και προκαλούν ακόμα και την γήρανσή τους.

Ο ευκολότερος και πιο σίγουρος τρόπος για να σταματήσει η ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες είναι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω ορισμένων τροφών όπως διάφορα φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, τα άγρια μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα φασόλια και οι αγκινάρες. Γενικά τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά άλλα σε περισσότερες και άλλα σε λιγότερες συγκεντρώσεις.

Πώς λοιπόν μπορεί να θωρακίσει μια γυναίκα τον οργανισμό της από τις ελεύθερες ρίζες λαμβάνοντας αντιοξειδωτικά;

  • Πίνοντας καθημερινά ένα ποτήρι χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Καλό είναι στο χυμό να περιλαμβάνονται και φράουλες, κεράσια ή μούρα.
  • Αντί για χυμό μπορεί να τρώει καθημερινά μερικές φράουλες, κεράσια ή μούρα.
  • Επίσης θα πρέπει να διακόψει άμεσα το κάπνισμα (εφόσον καπνίζει) και αν είναι δυνατόν να αποφεύγει τα μέρη στα οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ υψηλή.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα