Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα (Άτκινς) Atkins που επίσημα ονομάζεται διατροφική προσέγγιση Atkins, είναι μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες. Δημιουργήθηκε από τον Robert Atkins με τη βοήθεια μιας ερευνητικής εργασίας που διάβασε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης. Η δίαιτα Atkins περιλαμβάνει περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγεται από την καύση του αποθηκευμένου λίπους και όχι την ενέργεια από τη γλυκόζη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση και ξεκινάει όταν το επίπεδο ινσουλίνης είναι χαμηλό. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι επίσης χαμηλό (ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους).

Η δίαιτα του Atkins χωρίζεται σε 4 στάδια γνωστά και ως 4 φάσεις της δίαιτας Atkins. Η πρώτη φάση είναι η φάση της εισαγωγής, μετά έχουμε την φάση της συνέχισης της απώλειας βάρους, ύστερα ακολουθεί η φάση της προσυντήρησης κι τέλος διακρίνεται η φάση της συντήρησης εφ’ όρου ζωής.

Δίαιτα Atkins – φάση εισαγωγής

Το στάδιο αυτό, συνήθως κρατάει περίπου δύο βδομάδες. Πρόκειται για την πιο περιοριστική φάση. Ο σκοπός είναι το ανθρώπινο σώμα να εισέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε κατάσταση κέτωσης. Η πρόσληψη <καθαρών> υδατανθράκων περιορίζεται σε 20 gr ανά μέρα, 12 με 15 εκ των οποίων πρέπει να προέρχονται από πράσινες σαλάτες ή άλλα φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, η κολοκύθα, το κουνουπίδι, οι ντομάτες, και τα σπαράγγια. Γενικά αποφεύγονται οι αμυλούχες τροφές. Επίσης απαγορεύονται τα όσπρια στη φάση αυτή επειδή έχουν αρκετό άμυλο. Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα είναι τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα αυγά. Επιτρέπονται έως 113 γραμμάρια μαλακών ή ημίσκληρων τυριών όπως το τσένταρ. Επίσης στη φάση αυτή, θα πρέπει να καταναλώνονται 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Η καφεΐνη καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο ενώ το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται. Στη φάση αυτή, ο περισσότερος κόσμος ισχυρίζεται ότι υφίσταται την μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

  • Τροφές που καταναλώνονται απεριόριστα: Κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά
  • Τροφές που καταναλώνονται σε λιγότερες ποσότητες: τυριά, κρέμες, λαχανικά χαμηλά σε άμυλο, ελαιόλαδο
  • Τροφές που θα πρέπει να μην καταναλώνονται: δημητριακά, ζαχαρώδη

Δίαιτα Atkins – φάση της συνέχισης της απώλειας βάρους

Η φάση αυτή περιλαμβάνει την αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων περίπου 5 γραμμάρια επιπλέον κάθε μέρα αλλά σε μέγιστο βαθμό ώσπου να σταματήσουμε να χάνουμε βάρος. Έπειτα ακολουθεί και πάλι μείωση πρόσληψης υδατανθράκων για την περαιτέρω απώλεια κιλών.

  • Τροφές που καταναλώνονται απεριόριστα: Όλες οι τροφές της πρώτης φάσης + μικρές ποσότητες από λαχανικά και όσπρια

Δίαιτα Atkins – φάση προσυντήρησης

Αυτή η φάση έρχεται όταν ο στόχος της απώλειας κιλών έχει σχεδόν επιτευχθεί. Η ποσότητα πρόσληψης υδατανθράκων αυξάνεται κατά 10 γραμμάρια επιπλέον κάθε μέρα. Το κλειδί σε αυτή την φάση, είναι να βρούμε την ποσότητα των υδατανθράκων που πρέπει να λαμβάνουμε έτσι ώστε το βάρος μας να παραμένει σταθερό. Σε αυτή τη φάση, το σώμα αρχίζει να χάνει την <προστασία> της κέτωσης. Έτσι το σώμα προετοιμάζεται σιγά σιγά για τη φάση της συντήρησης εφ’ όρου ζωής.

  • Τροφές: Όλα τα φαγητά της προηγούμενης φάσης + λίγους υδατάνθρακες (ρύζι,πατάτες,ψωμί, κ.λ.π.)

Δίαιτα Atkins – συντήρηση εφ’ όρου ζωής

Ο σκοπός της φάσης αυτής, είναι να μεταφερθούν οι συνήθειες από τις προηγούμενες φάσεις και να αποφευχθούν κακές συνήθειες του παρελθόντος, έτσι ώστε να μην ξαναρχίσουμε να παίρνουμε βάρος.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα