Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη στο μακιγιάζ και πώς να τα αποφύγουμε ώστε να πετύχουμε ένα σωστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Κακά τα ψέματα, όλες πρέπει να ομολογήσουμε ότι από τα πρώτα κιόλας εφηβικά χρόνια μας ανυπομονούμε να αρχίσουμε τους πειραματισμούς και την εξάσκηση στο μακιγιάζ. Πολλές, όμως, από εμάς ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων είτε έχουμε είτε όχι εμπειρία στο να βαφόμαστε μόνες, συχνά υποπίπτουμε σε μικρά λαθάκια τα οποία καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε και να τα αποφεύγουμε. Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα.

Δεν ταιριάζει το μακιγιάζ με την ώρα ή την περίσταση

Το πρώτο και κύριο λάθος είναι πως πολλές από εμάς δεν δίνουμε σημασία στην εκάστοτε περίσταση ή και στην ώρα της ημέρας. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως ακολουθείται ένα κοινό μακιγιάζ ανεξαρτήτως ώρας ή εξόδου, είτε μιλάμε για πρωί και για τον επαγγελματικό μας χώρο είτε για βράδυ και για κάποιο χώρο διασκέδασης. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί σίγουρα δεν ταιριάζουν όλα τα ήδη μακιγιάζ, όλα τα χρώματα, όλες οι εντάσεις ή όλα τα καλλυντικά σε όλες τις ώρες τις ημέρας και σε όλες τις περιστάσεις. Το πρωί, ειδικότερα αν βρισκόμαστε σε χώρο εργασίας ,το μακιγιάζ επιβάλλεται να είναι ελαφρύ και διακριτικό και συνήθως σε φυσικούς τόνους. Αυτό που πάντα «επιτρέπεται» να τονίζουμε χωρίς να θεωρηθεί υπερβολικό, είναι τα μάτια. Μια καλή στρώση μαύρη μάσκαρα , ένα ελαφρύ και σε φυσικούς τόνους ρουζ γύρω από τα ζυγωματικά κι ένα διάφανο ή ελαφρώς χρωματισμένο λιπ γκλος είναι ο πιο κατάλληλος συνδυασμός για τις πρωινές ώρες και βέβαια είναι αρκετό ώστε να δώσει έναν παραπάνω τόνο στα χαρακτηριστικά μας και να μας φωτίσει δίνοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση φρεσκάδας και υγείας στο πρόσωπό μας. Στις βραδινές ώρες και στις εξόδους μας γενικότερα, δεν χρειάζεται να είμαστε περιορισμένες ως προς την ένταση του μακιγιάζ και τη χρήση χρωμάτων, είμαστε ελεύθερες να πειραματιστούμε αρκεί να αποφασίσουμε ποιο χαρακτηριστικό μας θα τονίσουμε περισσότερο. Γιατί διαφορετικά θα πέσουμε στο επόμενο σύνηθες ατόπημα.

Πολύ έντονο μακιγιάζ σε όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου

Είναι το κλασικό και πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλες μας νομίζοντας πως έτσι φωτίζουμε το πρόσωπό μας και τονίζουμε σωστά τα χαρακτηριστικά μας, κάτι που όμως δεν ισχύει γιατί τόση πολύ ένταση και τόσο έντονα χρώματα καταλήγουν σε υπερβολή και συχνά αλλάζουν την έκφραση, τα χαρακτηριστικά, ακόμα και την ηλικία μας και το αποτέλεσμα τελικά είναι αντίθετο από το επιθυμητό.Τα μάτια πάντα προσφέρονται περισσότερο για έντονο μακιγιάζ και για πειραματισμούς γύρω από το τι θα χρησιμοποιήσουμε (σκιές, μολύβια, eye liner, κλπ) καθώς και για το στιλ με το οποίο θα επιλέγουμε να εφαρμόσουμε τα καλλυντικά. Είναι ωραίο να έχουμε έντονο μακιγιάζ στα μάτια καθότι τονίζει το βλέμμα μας και γίνει ιδιαίτερη λάμψη στο σύνολο του προσώπου. Όμως, πρέπει να προσέξουμε αν έχουμε τονίσει πάρα πολύ τα μάτια (και μάσκαρα, και μολύβι, και σκιές) έπειτα τα χείλη και το υπόλοιπο μακιγιάζ του προσώπου να είναι πάρα πολύ ελαφρύ και πιο διακριτικό, ακόμα κι αν προετοιμαζόμαστε για βραδινή έξοδο. Δεν υπάρχει λόγος να είναι όλα τα χαρακτηριστικά μας υπερβολικά τονισμένα. Διαλέγουμε μάτια ή χείλη και αντιστοίχως αφήνουμε σε πιο διακριτικές αποχρώσεις-εντάσεις τα υπόλοιπα. Με ένα πολύ έντονο κόκκινο κραγιόν ή λιπ γκλος στα χείλη,για παράδειγμα, καλό θα ήταν για τα μάτια να έχουμε επιλέξει μόνο έντονη και μπόλικη μάσκαρα και ίσως μια λεπτή, κοντά στα βλέφαρα, γραμμή μαύρο μολύβι ή eye liner. Στις περιπτώσεις αυτές, που έχουμε τονίσει πολύ τα μάτια ή τα χείλη αλλά και γενικότερα στο μακιγιάζ μας, πρέπει να προσέξουμε πολύ και το ρουζ που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πολύ και έντονο ρουζ – Χρήση πολλών και αταίριαστων χρωμάτων

Το ρουζ είναι μια κατηγορία από μόνο του, όπως και το make up, η πούδρα, κλπ. Καλό είναι, καταρχάς, να μην χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα και σε μεγάλη επιφάνεια καθώς και όχι πολύ έντονο ρουζ. Ο σκοπός είναι να δώσει ένα ελαφρύ και φυσικό χρώμα στα μάγουλά μας, κυρίως στις γυναίκες με σχετικά χλωμή επιδερμίδα. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να βάλουμε μικρή ποσότητα ρουζ ακολουθώντας τη γραμμή των ζυγωματικών μας με το πινέλο που χρησιμοποιούμε και αναλόγως το σχήμα του προσώπου (αν για παράδειγμα είναι πιο στρογγυλωπό) να δώσουμε αν θέλουμε μια ψευδαίσθηση γωνίας. Καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε και τις αισθητικούς στα καταστήματα καλλυντικών ώστε να επιλέξουμε μια σωστή απόχρωση. Την απόχρωση του ρουζ πρέπει να την προσέξουμε πολύ και να είναι ανάλογη και με το εκάστοτε μακιγιάζ που έχουμε φορέσει. Για παράδειγμα, ένα ρουζ σε πιο μπρονζέ- καφέ αποχρώσεις (που είναι και ιδανικό για το καλοκαίρι με την ηλιοκαμένη επιδερμίδα), δεν ταιριάζει όταν έχουμε χρησιμοποιήσει χρώματα σε σκιές όπως ροζ για παράδειγμα, ή κάποιο κραγιόν πιο φούξια-ροζ, ή με μοβ αποχρώσεις. Καλό θα ήταν σ’ αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε και στο ρουζ αποχρώσεις του ροζ, ροζ – σομόν. Αντίθετα, αν το υπόλοιπο μακιγιάζ μας έχει πιο κοραλί- πορτοκαλί-καφέ αποχρώσεις, το καφέ- μπρονζέ ρουζ ταιριάζει πολύ περισσότερο. Σε γενικές γραμμές πάντως, τόσο στο δέσιμο του ροζ με τα υπόλοιπα στοιχεία του μακιγιάζ, όσο και στο ταίριασμα σκιάς – κραγιόν, πρέπει να προσέξουμε και τις ποσότητες αλλά και τους συνδυασμούς των χρωμάτων στο σύνολο του μακιγιάζ μας, προκειμένου να αποφύγουμε υπερβολές και ασύμβατο αποτέλεσμα.

Μake up-πούδρα σε τελείως ξένη ή αφύσικη απόχρωση

Μεγάλο και συνηθισμένο λάθος που βλέπουμε πολύ τακτικά, είναι η εντελώς λάθος επιλογή αλλά και χρήση του make up, της πούδρας και παρόμοιων προϊόντων. Πρώτα από όλα πρέπει να επιλέξουμε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και έπειτα από δοκιμές, τη σωστή απόχρωση ανάλογα με το χρώμα του δέρματός μας και με το αν είμαστε μαυρισμένες ή όχι. Πρέπει να προσέχουμε ώστε να αποφύγουμε και τα υπερβολικά ανοιχτόχρωμα make up που χλομιάζουν όλο το πρόσωπό μας αλλά και τα πολύ ροζ που με την εφαρμογή τους δίνουν ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε τη λάθος επιλογή έπειτα από τη χρήση όταν παρατηρούμε τη διαφορά του χρώματος με το δέρμα του λαιμού μας που κάνει αντίθεση και δίνει ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα. Και φυσικά έπειτα από τη σωστή επιλογή απόχρωσης, τόσο στο make up όσο και στην πούδρα πρέπει να προσέξουμε και τον συνδυασμό των δύο (αν και εφόσον εφαρμόζουμε και τα δύο μαζί) , αλλά πολύ περισσότερο την ποσότητα που χρησιμοποιούμε γιατί και εδώ η υπερβολή είναι ένας πολύ κακός σύμβουλος και δημιουργεί ένα ψεύτικο αποτέλεσμα που δεν το θέλουμε.

Έντονο βάψιμο φρυδιών

Τέλος, φτάνουμε στα φρύδια, που όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην έκφραση του προσώπου όσο και στο σύνολο του μακιγιάζ. Αποτελούν από μόνα τους ολόκληρη κατηγορία (κυρίως για τη σωστή επιλογή σχήματος και για το πώς πρέπει να τα βγάζουμε) οπότε δεν θα τα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο, παρά μόνο ως προς τον τόνισμό τους, κάτι το οποίο κάποιες γυναίκες επιλέγουν. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν μολύβι ματιών, ή σκιά για να τονίσουν το χρώμα ή να διορθώσουν το σχήμα, να γεμίσουν κάποια κενά στο φρύδι, κλπ. Αν και εφόσον είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να γίνει πολύ προσεκτικά και χωρίς υπερβολές. Πρέπει να αποφεύγουμε πολύ έντονο μαύρο μολύβι (που καταλήγει να τραβάει το μάτι από μακριά και να βλέπουμε μόνο τα φρύδια στη γυναίκα) και γενικά να αποφεύγουμε να τα βάφουμε έντονα. Και επιπλέον θα μπορούσε πιο σωστά και για καλύτερο αποτέλεσμα να γίνεται χρήση μολυβιών ειδικών για τα φρύδια που είναι γι’ αυτή τη δουλειά. Επίσης είναι πολύ λάθος επιλογή και τα πολύ λεπτά, σχεδόν ανύπαρκτα φρύδια που περνάμε μόνο με μολύβι από πάνω για να τα τονίσουμε ή να τους δώσουμε σχήμα. Άλλωστε, τη φετινή σεζόν είναι της μόδας τόσο τα πιο πυκνά όσο και γενικά τα φυσικά φρύδια αρκεί να τους έχουμε δώσει ένα σωστό σχήμα και να αφαιρούμε τις περιττές και μόνο τριχούλες. Όπως και να’ χει, για όλα τα στοιχεία του μακιγιάζ η υπερβολή είναι αυτό που κυρίως πρέπει να αποφεύγουμε. Και εδώ όπως και σε ό,τι αφορά την ομορφιά και τη γυναικεία περιποίηση, το μέτρο είναι πάντα η λύση και ο βασικός μας σύμβουλος!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα