Υγιή μαλλιά – Συμβουλές

Ποια είναι άραγε τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια γυναίκα για να κρατήσει τα μαλλιά της υγιή και όμορφα; Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα για τη φροντίδα των μαλλιών τους με τακτικές επισκέψεις στα ινστιτούτα αισθητικής και περιποίησης μαλλιών, σε κομμωτήρια, αλλά και σε επαγγελματικά προϊόντα – καλλυντικά μαλλιών. Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται πάντα ένα όμορφο αποτέλεσμα ή ένα επιβλητικό στιλ, ενώ μερικές φορές οι γυναίκες παραπονούνται ακόμα και για απώλεια μαλλιών, αραίωση, σπάσιμο των τριχών, ακόμη και μετά την εφαρμογή κατάλληλων προϊόντων περιποίησης. Υπάρχει όμως κάποια λύση; Η απάντηση είναι ναι. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Τύπος μαλλιών

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι πρέπει να γνωρίζεις τον τύπο των μαλλιών που έχεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις αν έχεις ξηρά, λιπαρά, ή κανονικά μαλλιά. Μόλις καθορίσεις το σωστό τύπο των μαλλιών που διαθέτεις και αφού λάβεις υπόψη σου το μήκος τους αλλά και ενδεχομένως των στιλ χτενίσματος, μπορείς να κάνεις έρευνα για την κατάλληλη αγορά καλλυντικών προϊόντων που θα φροντίζουν και θα συντηρούν τα μαλλιά σου και θα τους δίνουν φυσική και λαμπερή εμφάνιση.

Διατροφή

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση υγιών μαλλιών είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής που κάνεις. Αν δεν κάνεις καλή διατροφή, τότε τα μαλλιά σου είναι περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών, ανόργανων συστατικών και πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σου ώστε να σου παρέχει υγιή μαλλιά. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε υπερβολική απώλεια μαλλιών και σπάσιμο τριχών. Ενδεχομένως μπορεί να εντείνει και την πιτυρίδα η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τις ρίζες των μαλλιών και να τα κάνει ξηρά και δύσκολα στο να διατηρηθούν. Η κακή διατροφή παίζει ρόλο και στο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Σπάσιμο μαλλιών

Άλλη σημαντική συμβουλή που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι τα μαλλιά έχουν την τάση να σπάζουν ενώ χτενίζεσαι. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσεις χτένα με αρκετά αραιά δόντια.

Ποιοτικά προϊόντα

Να χρησιμοποιήσεις ποιοτικά προϊόντα περιποίησης ανάλογα με τον τύπο μαλλιών που έχεις. Αν και τα ποιοτικά προϊόντα κοστίζουν περισσότερο από τα φθηνά προϊόντα περιποίησης μαλλιών που υπάρχουν στα σουπερμάρκετ, αξίζουν τα λεφτά τους. Αν τα μαλλιά σου έχουν την τάση να είναι ξηρά τότε καλό είναι να χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν ελαιώδη συστατικά, τα οποία θα μεταδώσουν μια λάμψη στα μαλλιά σου. Κατά την αγορά ενός σαμπουάν θα πρέπει να ελέγχεις πάντοτε τα συστατικά του με προσοχή για να δεις αν περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος ή αλλεργία.

Όχι υπερβολικά συχνό λούσιμο

Οι περισσότερες γυναίκες νομίζουν ότι με τακτικά λουσίματα θα κρατήσουν τα μαλλιά τους καθαρά και υγιή. Το πολύ συχνό λούσιμο όμως, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και να κάνει τα μαλλιά σου ξηρά και δύσκολα στο να διατηρηθούν.

Ψαλίδα

Αν το χτένισμα σου απαιτεί ψαλίδισμα τότε καλό είναι να το κάνεις κάθε 45 με 60 μέρες έτσι ώστε να αποφύγεις τις ζημιές που μπορεί να προκαλεί, αλλά και την ψαλίδα. Να θυμάσαι ότι τα μακριά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στην ψαλίδα.

Επαγγελματίες κομμωτές-κομμώτριες

Καλό είναι να επισκέπτεσαι έναν επαγγελματία κομμωτή αρκετά τακτικά. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν τι χρειάζονται τα μαλλιά σου, έτσι ώστε να πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

Βαφές μαλλιών

Προσοχή καλό είναι να αποφεύγεις φτηνιάρικες βαφές μαλλιών γιατί ενδέχεται να περιέχουν βλαβερά χημικά συστατικά που μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά σου σε μόνιμη βάση. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεις να αλλάζεις το χρώμα των μαλλιών σου πολύ συχνά.

Ακτινοβολία ηλίου

Να θυμάσαι ότι τα μαλλιά σου μπορεί να υποστούν βλάβες όταν είναι υπερβολικά εκτεθειμένα στην ακτινοβολία του ηλίου. Καλό είναι να χρησιμοποιείς προϊόντα περιποίησης μαλλιών που παρέχουν αντηλιακή προστασία. Ένα καπέλο τις ημέρες που έχει καύσωνα και υψηλή ακτινοβολία κρίνεται απαραίτητο.

Σγουρό μαλλί

Αν είσαι ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν σγουρό μαλλί και θέλεις να τα ισιώσεις τότε να φροντίσεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις ένα ποιοτικό και καλό σίδερο.

Ελεύθερα μαλλιά

Να βουρτσίζεις τα μαλλιά σου πάντα αργά και σωστά πριν πας για ύπνο, έτσι ώστε να κρέμονται ελεύθερα και χωρίς αξεσουάρ πάνω τους.

Όχι στη συχνή χρήση σεσουάρ

Προσπάθησε να αποφεύγεις τη συχνή χρήση σεσουάρ γιατί πολλές φορές μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά σου και να τα κάνει εύθραυστα.

Μασάζ

Τέλος ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στα μαλλιά σου, είναι να κάνεις συχνά μασάζ στο κεφάλι σου. Το μασάζ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών σου. Καλό είναι να χρησιμοποιείς έλαια χωρίς χημικά συστατικά. Μια καλή επιλογή είναι το αμυγδαλέλαιο. Να κάνεις μασάζ απαλά και να αποφεύγεις το γρατζούνισμα του κεφαλιού σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα