Κυτταρίτιδα και συμβουλές

Ο μεγαλύτερος εχθρός του γυναικείου σώματος είναι η κυτταρίτιδα. Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα; Ο όρος κυτταρίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα λακκάκια που εμφανίζονται στο δέρμα, τα οποία προκαλούνται από αποθέματα λίπους που έχουν συσσωρευτεί, ακριβώς κάτω από την επιφάνειά του. Ποιες όμως είναι ακριβώς οι αιτίες που προκαλούν κυτταρίτιδα; Μπορούμε να κάνουμε κάτι έτσι ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση; Η απάντηση είναι σαφώς και ναι. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν κυτταρίτιδα;

Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν κυτταρίτιδα δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν το φαινόμενο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι:

Οι ορμόνες

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Πολλοί πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και προλακτίνη είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας της κυτταρίτιδας.

Η γενετική

Τα γονίδια μπορεί να προδιαθέτουν ένα άτομο να έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.

Διατροφή

Οι γυναίκες που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες και αλάτι, ενώ δεν τρώνε αρκετές ίνες είναι πιθανόν να έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα.

Τρόπος ζωής

Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι αυξημένη αν έχουμε επιλέξει να μην ζούμε υγιεινά. Έτσι, αυξημένη κυτταρίτιδα παρατηρείται στις καπνίστριες, σε αυτές που κάνουν καθιστική ζωή και σε αυτές που δεν ασκούνται.

Ρουχισμός

Τα εσώρουχα με σφιχτό λάστιχο στην περιοχή των γλουτών, μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό κυτταρίτιδας (περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος).

Τρόποι καταπολέμησης κυτταρίτιδας

Αν και είναι πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε την κυτταρίτιδα, ωστόσο μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές έτσι ώστε να την περιορίσουμε σημαντικά.

Νερό

Η κατανάλωση έξι με οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα, βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν περίσσειας ποσότητας νατρίου που προκαλεί κατακράτηση υγρών. Αν έχεις βαρεθεί το νερό μπορείς να δοκιμαστείς τσάι με βότανα ή να προσθέσεις λίγο χυμό.

Διακοπή καπνίσματος

Άλλος ένας λόγος διακοπής του καπνίσματος είναι η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Το κάπνισμα περιορίζει τον εφοδιασμό του δέρματός σου με ωφέλιμα συστατικά και πλημμυρίζει το σώμα σου με τοξίνες.

Η γυμναστική

Αν και οι λεπτές γυναίκες είναι εξίσου πιθανόν να αποκτήσουν κυτταρίτιδα όπως και οι υπέρβαρες, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν συνδυάσεις ένα πρόγραμμα αεροβικής άσκησης με ένα πρόγραμμα αντίστασης στα πόδια και στον πισινό σου, θα μπορέσεις να μειώσεις δραματικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Βούρτσα σώματος

Το βούρτσισμα του σώματος βοηθάει στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων του δέρματος και διεγείρει την κυκλοφορία. Έτσι διευκολύνει στην απομάκρυνση των λιπαρών κυττάρων. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησε τη βούρτσα δύο φορές την ημέρα.

Ενυδάτωση

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ένα σωρό κρέμες και ζελέ ενυδάτωσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μόνο στις κρέμες χωρίς να τις συνδυάζεις με γυμναστική και υγιεινή διατροφή. Οι κρέμες αυτές είναι σχεδιασμένες για να ενισχύσουν την κυκλοφορία καθώς και να βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Αυτό που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να ξεκινήσεις να τις χρησιμοποιείς.

Λιπαρά οξέα

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει την κυτταρίτιδα. Καλή πηγή λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το καρυδέλαιο, και το ιχθυέλαιο.

Πρωτεΐνες

Η κατακράτηση υγρών είναι μέρος του προβλήματος της κυτταρίτιδας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στον τομέα αυτό(απομάκρυνση). Για καλύτερο αποτέλεσμα προσπάθησε να τρως ψάρια, όσπρια και πουλερικά.

Μασάζ

Το μασάζ από εκπαιδευμένους επαγγελματίες έχει μια σειρά από οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, στην αύξηση της κυκλοφορίας και άλλα πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να βοηθάει στην απομάκρυνση των περιττών υγρών, άρα και στον περιορισμό της κυτταρίτιδας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα